Традиционните партии в Европа се надяват крайната десница да може да бъде спряна след падането на австрийския политически лидер, пише "Индипендънт", цитиран от БТА. Според медията политиците се надяват опозореният лидер на Австрийската партия на свободата АПС да бъде "първата паднала плочка от доминото" на националистическото движение.

Крайнодясната партия на Щрахе, която е в управлението от 2017 г., беше една от най-успешните политически сили сред антиимигрантските и националистическите партии, които през последните години бяха във възход в Европа, коментира "Индипендънт". Изданието допълва, че броени дни преди изборите за Европейски парламент скандалът е прекъснал инерцията, набрана от националистите. 

Йохан Гуденус, който е един от замесените в скандал, е имал още срещи с "лицето за връзка", участвало и в срещата на остров Ибиса, съобщава австрийският вестник "Пресе". Изданието се позовава на нова публикация на германския вестник "Зюддойче цайтунг".

В нея се казва, че след срещата на бившия ръководител на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе и неговия съпартиец Гуденус с предполагаемата руска инвеститорка и довереното й лице на испанския остров през 2017 г. е имало още срещи, но този път само между Гуденус и довереното лице.

Публикацията се позовава на аудиозаписи, с които разполагат "Зюддойче цайтунг" и списание "Шпигел". 

Гуденус засега не е отговорил на запитване за коментар. Следващите срещи били във Виена. При една от тях, в края на август 2017 г., Гуденус и мъжът са разговаряли за това, че срещата в Ибиса не била протекла по желания начин.

"Тя беше леко подразнена", казал довереникът, имайки предвид предполагаемата инвеститорка.

Сега обаче идеята била работата да продължи. На новите срещи, както се твърди, ставало дума отново за евентуални сделки между двете страни.

"Гардиън" пише, че очевидното желание на Щрахе да приеме руска помощ повдига нови въпроси за обхвата на отдавнашните връзки на АПС с Русия и припомня, че крайнодясната партия има подписано официално споразумение за сътрудничество с партията на Владимир Путин "Единна Русия".

Коментаторите в Австрия предричат, че дясноцентристката Австрийска народна партия (АНП) на канцлера Себастиан Курц най-вероятно ще спечели от "скандала Ибиса". Водещият ѝ кандидат на европейските избори Отмар Карас вчера изключи варианта за ново коалиционно управление с крайнодесните. 

Но скандалът повдига въпроси и за партията на Курц, на които все още не е отговорено, както и за финансирането на политическите организации в Австрия въобще, отбелязва "Гардиън".

"Вашингтон пост" отбелязва, че оставката на Щрахе и разпадането на коалиция е удар върху опитите на европейските антиимиграционни партии да се позиционират като благонадеждни управленски алтернативи. Изданието допълва, че скандалът може обаче и да мобилизира твърдото ядро привърженици на АПС в Австрия.

"Ню Йорк таймс" цитира анализатори, според които е твърде рано да се каже кой ще спечели от скандала в Австрия. Остава отворен и въпросът как Курц ще съумее да управлява в оставащите месеци до предсрочните избори, при положение че опозиционни фигури и представители на собствената му консервативна АНП призоваха всички министри на АПС да напуснат постовете си. Най-важният от тях е министърът на вътрешните работи Херберт Кикъл, който отговаря за апарата за сигурност, отбелязва "Ню Йорк таймс".

В интервю за германския вестник "Билд" от вчера Курц не изключва възможността видеозаписите от Ибиса, които предизвикаха скандала, да станат предмет на наказателно преследване срещу бившия вицеканцлер Щрахе, предаде ТАСС.

В интервю за френския "Фигаро" Курц заявява, че ще се бори срещу идването на власт в ЕС на левите и крайнодесните сили, защото е убеден, че програмите им заплашват съществуването на съюза.

ЕК: „Благодетелите“ на Щрахе не носят в сърцето си интересите на ЕС

„Проследихме как ръководител на политическа партия е видян да води преговори за достъп до медиите и институциите в замяна на финансиране от външни благодетели, които не носят в сърцето си интересите на ЕС“, заяви днес говорителят на Еврокомисията Маргаритис Схинас.

Това бе и първото изявление от Брюксел за случващото се в Австрия.

„Не смятаме, че е необходим коментар от наша страна. Имаме пълно доверие в народа на Австрия и австрийските демократични институции да разреши това по правилния начин“, допълни Схинас.

На иронично подмятане на журналист „гласът“ на ЕК уточни, че думата „благодетели“ трябва да бъде в кавички.