На 2 януари газовата борса официално бе отворена. Хъбът за синьо гориво „Балкан" започва търговия на борсовия пазар. 

Според изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов това ще доведе до либерализация на природния газ в България.

„В изпълнение на енергийната стратегия на България, одобрена от Народното събрание, считано от 2 януари 2020 година „Газов хъб Балкан“ е готов да представи платформа за двустранна търговия с подтърговия или така наречената брокерска услуга. Тя ще позволи да се направи една значителна стъпка към либерализацията на природен газ в България, и която ще позволи всички сделки до 1 година да се извършват на платформата на „Газов хъб Балкан“ , разработен с канадската компания „Трейпорт“, каза Малинов.

Сделки ще се сключват в краткосрочен, дългосрочен сегмент и брокерска услуга, обяснява "Нова телевизия".

Краткосрочният сегмент ще предлага краткосрочни стандартизирани продукти “в рамките на деня”, “ден напред”, както и продукти за балансиране на мрежата на операторите на газопреносни мрежи.

На платформата ще се предлага и комбинация от няколко поредни газови дни - например продукти “уикенд”, отделни дни и комбинация от тях.

Дългосрочният сегмент ще предлага продукти, които се търгуват на средносрочна и дългосрочна база на анонимен принцип. Те могат да бъдат например месечни - до 60 месеца напред, тримесечни - до 20 тримесечия напред, или годишни, които могат да бъдат до 5 календарни години напред.

Брокерската услуга дава възможност за сключване на договори за покупка на газ от крайни клиенти и снабдители, пряко присъединени към газопреносната система. За тях няма разходи за членство на платформата за търговия и не е необходимо да получават право на достъп и пренос през мрежата.

Брокерската услуга ще предостави и средата за администриране на договорите, сключени преди 2 януари 2020 г., с предмет покупко-проджба на природен газ за период след 1 януари 2020 г., по-малък или равен на една година.

На борсата вече имаше пробни търгове само за търговия в рамките на България. Първият беше на 9 декември по програмата за освобождаване на синьо гориво от “Булгаргаз”. Вторият търг бе на 16 декември.

От справки на борсата става ясно, че на двата търга са предложени общо 2,22 млн. мегаватчаса газ, а са изтъргувани продукти за 550 544 мвтч.

Наред с това на 30 декември министърката на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че руският природен газ за България вече няма да идва през Украйна и Румъния, а през Турция. 

Нововъведението е от 1 януари 2020 г. и договореностите с "Газпром" и "Газпромекспорт" вече са факт.

Според министърката размерът на икономиите може да достигне 80 млн. лв. на година. 

Малинов обяви, че предложението за промяна на входната точка за доставка на газ за България, която вече ще е "Странджа-2", е била предложена от руската страна. Промяната в договора с "Газпром" не засяга количествата газ, които ще се доставят. 

На въпрос какво се случва с договора за транзит на газ към страни като Гърция и Северна Македония и той ще продължи ли по трасето през Украйна, Малинов отвърна, че това зависело от решението на държавите потребители, а родната газопреносна инфраструктура е подготвена за различните варианти.