И таи вечер продължават сблъсъците около сградата на американското посолство в иракската столица Багдад. Охраната изстреля сълзотворни гранати, за да разпръсне протестиращите.

Много демонстранти прекараха нощта в палатки пред посолството, а по-късно през днешния ден се оттеглиха, напомня бТВ.

Както Клуб Z писа, преди ден проирански членове на иракски милиции успяха да проникнат в дипломатическия комплекс и запалиха част от приемната зона.

Протестите са предизвикани от американските въздушни удари в неделя срещу военизирана иранска групировка. Кадри днес показаха пристигането на нови американски войници, които да подсилят охраната в посолството. Съединените щати обявиха, че изпращат още 750 войници в региона.

Хеликоптери с морски пехотинци бяха забелязани над столицата на Ирак, а бойните машини дори използваха защитата си срещу ракети при прелитането над града.

Доналд Тръмп се закани, че Иран ще плати за нападението над посолството. Аятолахът на ислямската република пък го провокира с думите, че не може да направи нищо.

В момента US контингентът в Ирак е около 5000 души пред увеличението с над 700, припомня Нова тв.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо отложи посещение в Украйна, за да се фокусира върху Иракq след като протестиращите нападнаха американското посолство, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.