Хиляди демонстранти се опитват да щурмуват посолството на САЩ в Ирак, предаде Асошиейтед прес.

Те се събраха пред дипломатическото представителство в Багдад след погребенията днес на бойци на иракска шиитска милиция, убити при американски въздушни удари.

Множеството се опитва да щурмува посолството в строго охраняваната Зелена зона, скандирайки "Долу, долу САЩ", казаха журналисти от АП на място.

Демонстрантите замерят с бутилки дипломатическото представителство и счупиха охранителни камери. Охранителите се оттеглиха вътре в сградата.

Демонстрантите закачиха жълти знамена на Катаиб Хизбула на стените на посолството.

Иракският премиер призова протестиращите да напуснат района на посолството на САЩ в Багдад, предаде АФП. Обявен е тридневен траур за жертвите на неотдавнашните американски удари в Ирак.

Малко по-късно Ройтерс съобщи, че американският посланик и повечето членове на персонала на дипломатическото представителство са били евакуирани от съображения за сигурност. В сградата са останали няколко служители на охраната.

25 бойци на подкрепяната от Иран шиитска милиция бяха убити при американски въздушни удари в Ирак в неделя. Те бяха нанесени, след като един американски цивилен подизпълнител загина при ракетен обстрел на иракска военна база от Катаиб Хизбула в петък.

Нанесените от САЩ удари в Ирак са били отговор на серия от ръководени от Иран нападения срещу американски сили на иракска територия, пише британският в. "Гардиън", цитирайки представители на американското правителство.

Много от извършените през последните два месеца 11 нападения срещу иракски бази, в които се намират коалиционни сили, са били извършени от шиитската паравоенна група Катаиб Хизбула (КХ), припомня БТА.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо определи КХ като "подкрепяна от Иран незаконна паравоенна група, чиито действия" подкопават иракския суверенитет.

"Президентът Тръмп беше много търпелив", добави първият дипломат на САЩ.

През последните месеци Ирак се очертава като основен театър на напрежението между САЩ и Иран, след Персийския залив и Ормузкия проток, пише френският в. "Либерасион". Нанесените в неделя вечерта удари бяха окачествени като "успех" от американския министър Марк Еспър и като "терористичен акт" от Иран, отбелязвайки ясна ескалация на напрежението между двете страни.

Ударите, освен това, показват за пръв път очертанията на "доктрината Тръмп" за употреба на сила. През юни президентът на САЩ отмени в последния момент ответни удари срещу Иран, след като Техеран свали американски безпилотен самолет. Ударите срещу саудитските петролни обекти през септември, за които Вашингтон също обвинява Иран, не доведоха до военен отговор от страна на САЩ. Събитията от този уикенд показват, че нанасянето на физически вреди на американски граждани е там, където според Белия дом преминава "червената линия", която не трябва да се пресича.

Макар ударите да изясняват донякъде "доктрината Тръмп", те повдигат множество въпроси за възможния отговор на Техеран, за стабилността на Ирак и за бъдещето на международната коалиция срещу групировката "Ислямска държава". Иракските политици порицаха почти в един глас американските удари, като бившият премиер Адел Абдел Махди ги определи като "нарушение на иракския суверенитет". Според правителството в Багдад "американските сили действаха в съответствие със собствените си политически приоритети, а не с тези на иракчаните". Периодично появяващата се в Ирак кампания за прогонване на САЩ извън страната беше подновена с пълна сила.

В продължение на години Ирак се колебаеше между двамата си най-влиятелни покровители - САЩ и Иран. През последните месеци общественото мнение беше започнало да се настройва срещу Иран, като улични протести искаха да се сложи край на влиянието на Техеран, припомня в. "Ню Йорк таймс". Американските въздушни удари през уикенда обаче насочиха фокуса на обществената враждебност срещу Вашингтон, намалявайки натиска над Иран и организациите, които работят за него. Дори тонът при уличните протести се промени, като антииранските лозунги бяха заменени от антиамерикански. Протестиращите порицаха непропорционалния, според тях, отговор на САЩ - убийството на 24 членове на паравоенна група в отговор на смъртта на един американец миналата седмица. До края на деня имаше призиви за слагане на край на "американската окупация" и изтегляне на американските сили от Ирак. Тази промяна идва в много удобен за Иран момент.

Подкрепяните от Иран иракски паравоенни групи са все по-голям проблем за САЩ и Ирак. Те участваха в борбата срещу "Ислямска държава", в която бяха на същата страна като американците. Сега паравоенните организации са влиятелна фракция в Ирак, както от военна, така и от политическа гледна точка, разполагайки със значително влияние в парламента. Макар че технически са под наблюдението на иракските сили за сигурност, някои от тях имат силни връзки с Иран и значителна независимост.

Според анализатори мащабите на американския ответен удар означават, че Катаиб Хизбула вероятно ще се чувства длъжна да отвърне и може да използва антиамериканските настроения.

"Това възпиране ли е или всъщност излага на риск цялото присъствие на САЩ в Ирак?", пита Ема Скай, преподавател в Института "Джаксън" към Йейлския университет.