Американската държава чрез банката за експортно кредитиране Ексимбанк ще направи възможно изстрелването в Космоса на първия български чисто търговски геостационарен спътник. Той се очаква да излезе в орбита през 2016 г. 

Проектът за спътника е на "Булсатком", който за целта създаде компанията "България Сат". 

За спътника се говори от почти две години. През това време имаше разнопосочни сигнали докъде е стигнала работата по него. "Булсатком" отдавна има точка в геостанционарната орбита, която ѝ дава право на космическо присъствие. Едва сега обаче всички детайли са договорени и всичко е само въпрос на още време. 

В момента "Булсатком" ползва гръцкия спътник Hellas, за да разпространява тв програмите си. Съоръжението беше на гръцкия телеком ОТЕ, който преди време го продаде на ArabSat. Животът на този спътник е на привършване, което наложи да се търси алтернатива.

Бъдещият български спътник е наречен BulgariaSat-1 и ще бъде произведен от Space Systems/Loral. Компанията е изработила множество такива съоръжения, излъчващи сигнал на разстояние 36 000 километра от повърхността на Земята. Сателитите предоставят разнообразни услуги - като се започне от интернет връзка в отдалечени райони, цифрово радио, комуникационни връзки за кораби и самолети и се стигне до Ултра HD телевизия директно до дома.

Спътникът BulgariaSat-1 ще полети към висините чрез ракета Falcon 9 на компанията SpaceX през 2016 г. Той ще предлага телевизионни услуги на целия регион на Балканите. Така "Булсатком", освен че ще разпространява собствените си програми, ще може да разпространява и програмите на други цифрови сателитни оператори. 

BulgariaSat-1 ще има 6 соларни панела и ще бъде базиран на доказаната спътникова платформа LS1300, която позволява да се предоставят сателитни услуги за 15 и повече години. 

Всички детайли около мегапроекта за българския спътник ще бъдат представени на прием в столичния хотел "Шератон" в сряда. На събитието се очаква да присъстват посланикът на САЩ Нейно превъзходителство г-жа Марси Рийс, Бил Уелър, вицепрезидент в SSL, представител на SpaceX и много банкери - от ЕБВР, Дойче банк, Райфайзенбанк и СИБанк, част от KBC Group.

Всъщност първият и единствен засега български спътник е изстрелян в орбита на 7 август 1981 г. от ракетата "Восток-2М" по повод 1300-годишнината на България. Апаратът се нарича "Интеркосмос България 1300". Навремето 1500-килограмовият сателит е бил построен изцяло у нас от учени в Института за космически изследвания на БАН. Захранването му е от два слънчеви панела, които генерират 2 kW мощност. Спътникът и до днес предава информация за лъченията около северния полярен кръг. 

Този на "Булсатком" обаче ще е първият български изцяло търговски спътник. 

Напоследък тв компанията отбеляза напредък и по двата големи инвестиционни проекта, с които се е заела. 

Преди дни "Булсатком" обяви, че е осигурила допълнително финансиране за инвестицията в мобилната си широколентова мрежа от четвърто поколение - 4G/LTE.  ЕБВР отпусна кредит от 20 млн. евро за развитието на четвъртата национална мобилна мрежа.

Новината идва, след като този проект се развиваше доста бавно през последните 18 месеца. Затова повечето специалисти от телеком бранша бяха скептично настроени доколко успешен ще е подобен проект при положение, че насищането на пазара е над 150% от населението.