"Главният прокурор на Република България ме оклеветява, че съм разрушил държавна институция заради личното ми отношение, основавайки се на клюка, което е очевидно недопустимо". 

Това обяви бившият премиер (1997-2001 г.) Иван Костов в "право на отговор" пред БНТ заради интервюто, което даде за националната телевизия новият главен прокурор Иван Гешев след избора си. Във въпросното участие обвинител №1 обвини Костов, че по негово време било "унищожено" следствието. Името на бившия министър-председател бе намесено в контекста на дебатите за контрол и механизъм за отстраняване на главния прокурор, за които Гешев намекна, че се водели заради нехаресване на определен главен прокурор, който някому не е удобен.

Той даде пример как Националната следствена служба (НСлС) по времето на Костов била "ранена", защото премиерът не харесвал тогавашния й шеф Бойко Рашков и целта е била той да не може да контролира следователите. Аргументът на Гешев за твърденията - така се говорело тогава в професионалните среди.

"Обвиненията на г-н Гешев, че съм унищожил или почти съм унищожил Следствието са неверни, защото институцията на Следствието е формирана от Конституцията и може да бъде прекратена или закрита само с нейното изменение. Като юрист, обвинителят ми следва да знае, че държавните институции не се унищожават - те се прекратяват или закриват и когато това се прави, активите им, функциите и структурите им отиват в други институции", обясни Костов.

Той се позова на текстове от Конституцията на България и Закона за съдебната власт, които показват, че НСлС никога не е била закривана или прекратявана.

"Защо отправя юридически несъстоятелни обвинения, ползвайки недопустим за поста му език, следва да отговори само главният прокурор", добави Костов. И припомни и текстовете от основния закон, според които при осъществяване на своите функции съдиите, прокурорите и следователите се подчиняват единствено на закона. Откъдето следва, че "следователите не се контролират или командват от никого" - тоест това не би следвало да е правел и Бойко Рашков, за да се налага да бъде спиран.

Бившият премиер каза, че поема отговорност за реформата на правозащитните органи от 1998 г., с която се създадоха касационния и административния съд, въведе се триинстанционното производство, а на полицията бе възложено и участие в разследването на престъпления. Посочи, че целта е била независимостта на следователите, както и те да се фокусират върху сложните дела.

Добави, че за последните 21 години никоя политическа сила на власт не промени така изградената организация на разследващите органи, а напротив разследващи функции бяха възложени и на други институции, например на данъчните и митнически инспектори. С тези реформи България стана част и от Европейския съюз.

"Надявам се зрителите на БНТ да разбират, че е нелепо и абсурдно за състоянието на Следствието да се вменява отговорност на премиер на страната за действията му отпреди 20 години. Новият главен прокурор следва да е наясно, че прокуратурата носи цялата неотменима отговорност за Следствието, защото преди 10 години, когато стана част от самата прокуратура, то загуби своята самостоятелност и бе оглавено от заместник главен прокурор", каза Костов.

Костов препоръча на Иван Гешев, щом е констатирал деквалификация на следователите, което беше последното му твърдение във въпросното интервю за БНТ, "да потърси конкретна отговорност за това от ръководителите на следствени отдели към окръжните прокуратури и от своя заместник". Или в качеството си на главен прокурор да извърши кадрова и структурна оптимизация на самото Следствие, каквито действия постът му позволява. 

Пълния запис от правото на отговор на Иван Костов пред БНТ можете да видите и чуете ТУК.