Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Главният прокурор на Република България ме оклеветява, че съм разрушил държавна институция заради личното ми отношение, основавайки се на клюка, което е очевидно недопустимо". 

Това обяви бившият премиер (1997-2001 г.) Иван Костов в "право на отговор" пред БНТ заради интервюто, което даде за националната телевизия новият главен прокурор Иван Гешев след избора си. Във въпросното участие обвинител №1 обвини Костов, че по негово време било "унищожено" следствието. Името на бившия министър-председател бе намесено в контекста на дебатите за контрол и механизъм за отстраняване на главния прокурор, за които Гешев намекна, че се водели заради нехаресване на определен главен прокурор, който някому не е удобен.

Той даде пример как Националната следствена служба (НСлС) по времето на Костов била "ранена", защото премиерът не харесвал тогавашния й шеф Бойко Рашков и целта е била той да не може да контролира следователите. Аргументът на Гешев за твърденията - така се говорело тогава в професионалните среди.

"Обвиненията на г-н Гешев, че съм унищожил или почти съм унищожил Следствието са неверни, защото институцията на Следствието е формирана от Конституцията и може да бъде прекратена или закрита само с нейното изменение. Като юрист, обвинителят ми следва да знае, че държавните институции не се унищожават - те се прекратяват или закриват и когато това се прави, активите им, функциите и структурите им отиват в други институции", обясни Костов.

Той се позова на текстове от Конституцията на България и Закона за съдебната власт, които показват, че НСлС никога не е била закривана или прекратявана.

"Защо отправя юридически несъстоятелни обвинения, ползвайки недопустим за поста му език, следва да отговори само главният прокурор", добави Костов. И припомни и текстовете от основния закон, според които при осъществяване на своите функции съдиите, прокурорите и следователите се подчиняват единствено на закона. Откъдето следва, че "следователите не се контролират или командват от никого" - тоест това не би следвало да е правел и Бойко Рашков, за да се налага да бъде спиран.

Бившият премиер каза, че поема отговорност за реформата на правозащитните органи от 1998 г., с която се създадоха касационния и административния съд, въведе се триинстанционното производство, а на полицията бе възложено и участие в разследването на престъпления. Посочи, че целта е била независимостта на следователите, както и те да се фокусират върху сложните дела.

Добави, че за последните 21 години никоя политическа сила на власт не промени така изградената организация на разследващите органи, а напротив разследващи функции бяха възложени и на други институции, например на данъчните и митнически инспектори. С тези реформи България стана част и от Европейския съюз.

"Надявам се зрителите на БНТ да разбират, че е нелепо и абсурдно за състоянието на Следствието да се вменява отговорност на премиер на страната за действията му отпреди 20 години. Новият главен прокурор следва да е наясно, че прокуратурата носи цялата неотменима отговорност за Следствието, защото преди 10 години, когато стана част от самата прокуратура, то загуби своята самостоятелност и бе оглавено от заместник главен прокурор", каза Костов.

Костов препоръча на Иван Гешев, щом е констатирал деквалификация на следователите, което беше последното му твърдение във въпросното интервю за БНТ, "да потърси конкретна отговорност за това от ръководителите на следствени отдели към окръжните прокуратури и от своя заместник". Или в качеството си на главен прокурор да извърши кадрова и структурна оптимизация на самото Следствие, каквито действия постът му позволява. 

Пълния запис от правото на отговор на Иван Костов пред БНТ можете да видите и чуете ТУК.

Коментари

2021-2 г

ЧПФ ще трябва да плащат "вторите" пенсии! Много хора ще се сещат за Костов!!!
 Nick  F's picture
Nick F
Nick F

Абе..

Баце, Костов не е във властта близо 20 години. За това време се смениха 6 правителства. не е ли по логично да търсим вината в тях ? Особено в тия от последните 10тина години когато никой не си мръдна пръста да изпълни нещо от първоначалния план за втория осигурителен стълб ?
 's picture

Бобо

Несравними

Нерде Гешката , нерде Костов , единия свински еничар и треторазряден милиционер , другият единственият държавник с воля и визия пръкнал се в България за последните 30 г. .... Жалкото е че под натиска и манипулациите на Кремъл Ганю падна в капана ....
 's picture

iw2su

тролове

Приятели, не слагайте минуси на троловете. Сигурен съм, че си заработват копейките с нашите минуси! Желая Ви весели празници!
Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

направо

му е забил огнен левеж на онова място под опашката. Както винаги точен, информиран и ясен. Това е Костов. С-у него стои един милиционерски мозък, който говори безмислици и гръмно се хвали. Два свята, уви вторият управлява.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.