Турция обяви, че отваря базите си за авиацията на коалицията, която сипе бомби по джихадистите. Решението бе приветствано от Сюзън Райс, съветничката на американския президент по национална сигурност. Ще бъде използвана включително авиобазата "Инджирлик", която се намира само на 160 километра от границата със Сирия.

Турция вече играе важна роля - тя възпрепятства похода на ислямистите и блокира възможностите на "Ислямска държава" за износ на петрол, каза още Райс.

Междувременно Анкара обяви, че да се използва Турция като коридор за доставка на оръжия и подкрепа за кюрдските въоръжени отряди, защитаващи Кобане от екстремистите, е нереалистично. Да се убиват комари един по един не е правилна стратегия. Ние трябва да изкореним причините за тази ситуация. Очевидно е, че причина е режимът на Башар Асад в Сирия, добави турският външен министър.

Анкара обаче ще обучава бойци на сирийската опозиция, както и ще разшири действията си срещу джихадистите в Ирак.

Хиляди кюрди в Гърция протестираха срещу отказа на Анкара да вкара войска в Сирия и защити братята им в Кобане.

Боевете в Кобане продължават да са ужесточени. Кюрдите оказват отпор на терористите, подкрепяни от удари от въздуха. Въпреки това радикалните ислямисти държат под контрол една трета от града. Турция е разположила танкове и пехота на границата, която е само на един километър от Кобане, но все още не е решила дали ще предприеме сухоземна атака. Президентът Ердоган предупреди, че за самостоятелна акция и дума не може да става. Кюрдите по света и главно в Европа продължават масовите си протести срещу позицията на Анкара и призовават турското правителство час по-скоро да защити братята им в Кобане.