Над 235 000 сирийци са избягали от домовете си през последните две седмици заради засилването на боевете и бомбардировките на правителствените сили и руските им съюзници в провинция Идлиб, предаде днес Франс прес, като се позова на комюнике на ООН.

Това масово разселване от 12 до 25 декември е засегнало предимно северозападния град Марат ал Нуман и неговите околности. Градът е "почти опразнен" и неговите жители са тръгнали на север, добави световната организация.

Повечето от разселените са избягали на север към градовете Ариха, Саракеб и Идлиб, или към вече пренаселените лагери по границата с Турция, а някои се местят в райони, контролирани от протурски бунтовници, северно от Алепо, съобщиха от ООН.

Кореспонденти на Франс прес в района на Идлиб съобщиха за много дълги колони от превозни средства, натоварени с лични вещи, често набързо изнесени от домовете.

Режимът на президента Башара Асад, който сега контролира над 70 процента от територията на страната, многократно е казвал, че е решен да си върне Идлиб.

Сирийската армия и съюзниците ѝ, руските военни, извършиха голяма офанзива там между април и август, довела до смъртта на хиляда цивилни, според Сирийската обсерватория за правата на човека, прокуждайки от родните им места 400 000 души според ООН.

Близо три милиона души живеят в района на Идлиб, състоящ се от голяма част от едноименната провинция и сегменти от съседните провинции Алепо и Латакия. Тя е доминирана от джихадисти от групата "Хаят тахрир ал Шам".