"Познавам те. И те обичам. За всичко, което си и за всичко, което ми даде. Аз съм като стар любовник."

Това пише заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс в своеобразно "любовно писмо" до британския народ, в което обещава на всички британци, че ако някой ден пожелаят да се върнат в Европейския съюз, то там ще ги очаква сърдечно посрещане. 

Писмото на бившия външен министър на Нидерландия е публикувано в британския в. "Гардиън". 

Тимерманс разказва за дните си, прекарани в британското училище в Рим и за всичките си прекрасни спомени с Великобритания. 

"Великобритания, знам всичките ти силни и слаби страни. Знам, че можеш да бъдеш щедра, но и стисната. Знам, че вярваш много в себе си, знам, че мислиш, че си уникална и различна. И, разбира се, ти наистина си - по много начини, но може би по-малко, отколкото си мислиш."

По-натам в писмото си Тимерманс разсъждава за различията между всички нации в ЕС и за това как те са източник на "възхищение, изненада, дискомфорт, неразбиране, подигравки, карикатури и - да, любов!"

Той говори за скърбта си от разлъката на Лондон с блока и изразява мнението си, че предизвиканият от бившия британски премиер Дейвид Камерън референдум за излизане е бил просто ненужен. 

Накрая Тимерманс завършва с поредно си обръщение към Великобритания и прави едно тъжно заключение:

"Ти го направи. Тъжно е - виждам, че и теб те боли. Защото колебанията ще останат дори и след като напуснеш. В този процес допуснахме - и ние и ти, толкова много ненужни щети. И страхувам се - ще последват още."