Досега температурите са около и над нормите и затова няма как да вали сняг. Понижението на температурите, което е вече факт, няма да е достатъчно да завали сняг в равнинната част на страната, но в планините такъв все пак ще има. Това прогнозира пред бТВ Анастасия Стойчева от НИМХ на БАН. В близките дни, включително и в София, дъждът ще се примесва със сняг. 

По думите на Анастасия Стойчева Западна Европа ще посрещне новата година с топло време за разлика от Източна, където студът ще обхване по-голямата част от района. Средиземноморският циклон, който ще мине южно от България в дните между Коледа и Нова година, няма да донесе толкова много сняг.

Около 30 декември минималните температури ще са доста ниски. Вятърът вече ще е северозападен и с него ще усетим нахлуването на студения въздух и понижението на температурите. В Дунавската равнина и на места в Горнотракийската низина отново ще има силен вятър. Не е изключено на места да има заледявания.

Вчера в Стара Загора се изсипа градушка. Анастасия Стойчева обясни, че с понижението на температурите няма как да не се развие облачност, от която да пада градушка.

Силен вятър в 19 области

Жълт код за силен вятър е обявен за 19 области в страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология.

Предупреждението е валидно за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище, Разград, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, София-град и област София.

Ще духа силен северозападен вятър със скорост 14 - 19 м/с и пулсации над 20 м/с.

Във връзка с обявения код за опасно време, хората трябва да бъдат внимателни за летящи във въздуха предмети. По тази причина са възможни локални нарушения на обичайните дейности на открито.