Тръгнал на кръстоносен поход срещу прогресистките идеи, бразилският президент Жаир Болсонаро изкара много динамична първа година от мандата си - предизвика полемики и уреждане на сметки, за да наложи консервативната си и неолиберална визия. Това се казва в статия на Франс прес, цитирана от БТА.

"Винаги съм мечтал да освободя Бразилия от вредните леви идеологии. . . Трябва да развалиш много неща, преди да започнеш да правиш нещо друго", обясни държавният глава през март по време на официално посещение във Вашингтон.

Въпреки че той постигна някои успехи като одобряването на пенсионната реформа, първата му година начело на Бразилия бе белязана от няколко повече или по-малко критични ситуации, с които успя да се справи, и уволнението на няколко министри и висши чиновници заради идеологически разногласия.

Нападайки неуморно "културния марксизъм", той бе взет на мушка от критиците си, по-конкретно заради позицията му срещу субсидирането на продукции с ЛГБТ тематика.

В края на август, когато горските пожари в Амазония предизвикаха силни емоции по света, този "климатичен скептик" не спря да защитава "суверенитета" на Бразилия, като отхвърли каквато и да било чуждестранна намеса в тази област.

По същото време, подразнен от критиките на журналистите, 64-годишният Жаир Болсонаро, който спечели президентските избори с 55 процента от гласовете, възкликна: "Пресата трябва да разбере, че аз спечелих, майната му!"

Най-прагматичните кръгове от неговото обкръжение (военните, бизнес средите и селскостопанското лоби) полагат усилия да укротят по някакъв начин неговия нрав, опасявайки се, че едно влошаване на имиджа на страната може да навреди на икономическите й интереси.

Около правителството обаче гравитират по-радикални течения, по-конкретно неопетдесятническите църкви и идеологическият гуру Олаво ди Карвальо, да не говорим за сина на президента, които редовно наливат масло в огъня в социалните мрежи.

"Това е едно правителство, което е либерално в икономиката и антилиберално в политиката", обяснява Маркус Нобре, преподавател по философия в Университета на Кампинас.

Стратегия на хаоса

Болсонаро изпитва носталгия по годините на военния режим (1964-1985 г.), изпълнени с насилие, и няма особени морални задръжки. В началото на своя мандат обеща да не се бори за преизбиране, но бързо си промени мнението.

"Ако народът го иска, ще останем още четири години", обяви той през юни.

Популярността му намаля през първите месеци от неговия мандат, но след това се стабилизира: една трета от избирателите дават положителна оценка на представянето му, друга една трета ме дават "среден", а останалата една трета - "слаб".
Болсонаро е смятан за победител при почти всички сценарии на изборите през 2022 г. Само неговият министър на правосъдието Сержио Моро, емблематична фигура за борбата срещу корупцията, би бил в състояние да го победи, показва проучване от началото на декември.

В икономически план министър Пауло Гедес постигна значителен успех, като прокара в Конгреса трудната пенсионна реформа.

Икономическият растеж обаче остава сравнително нисък и в страната все още има над 12 милиона безработни.

Разделение на властите

Според Маркус Нобре Болсонаро използва "хаоса като инструмент".

"Той би искал да установи авторитарен режим, но няма средствата за това", допълва преподавателят и предупреждава за риска в това отношение, който носи евентуалното му преизбиране.

Един от синовете на президента, депутатът Едуардо Болсонаро, разпали духовете, като заяви през октомври, че "ако левицата се радикализира, трябва да й се даде отговор", подобен на указа, с който по време на диктатурата бе затворен Конгресът и бяха отменени личните свободи през 1968 г.

Въпреки че левицата е раздробена и отслабена, разделението на властите продължава да действа в Бразилия - някои укази и законопроекти бяха блокирани или смекчени от Върховния съд или от парламента.

Под натиска на бизнес средите, правителството бе принудено, от друга страна, да възприеме прагматичен тон към Китай, обвиняван по-рано, че иска "да купи Бразилия".

И поради опасения от наказателни търговски мерки от страна на арабските държави, Болсонаро отложи преместването на бразилското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим.

Въпреки опитите за сближаване с администрацията на Тръмп, Бразилия не бе пожалена от Вашингтон, който обяви през ноември мита върху вноса на бразилска стомана и алуминий. В петък бразилският президент обаче съобщи след телефонен разговор с американския си колега, че Съединените щати все пак са се отказали от това свое намерение.

"Той се сблъсква с реалността. В крайна сметка, това, което остава от екстремистката реторика на Болсонаро, засяга главно атаката му срещу интелектуалците, срещу идеологията, срещу врага, който няма реална икономическа сила, за да му се противопостави", твърди Жан-Жак Курлиандски от Обсерваторията за Латинска Америка към фондация "Жан Жорес".