По предварителни данни на Националния статистически институт през третото тримесечие на 2019 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях хора нарастват с 10 на сто спрямо третото тримесечие на 2018 година. Това съобщи БТА.

Увеличението в индустрията е с 8.3 на сто, в услугите - с 10.5 на сто, и в строителството - с 10.1 на сто. По икономически дейности през третото тримесечие на 2019 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в икономическите сектори "Операции с недвижими имоти" - с 15 на сто, "Други дейности" - с 14 на сто, и "Образование" - с 12.8 на сто.

През третото тримесечие на 2019 г. спрямо третото тримесечие на 2018 г. разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 9.7 на сто, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 11.2 на сто. По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 15.1 на сто за "Други дейности" до 2.2 на сто за "Добивна промишленост".

Работодателите са длъжни да изплащат минимум двойно възнаграждение на работниците и служителите си, които работят на официален празник, информират от Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда" (ГИТ).

За посрещането на Рождество Христово празничните дни са 24, 25 и 26 декември, а за Нова година - 1 януари 2020 г.

Надницата достига четворен размер, ако работата в тези дни е и извънреден труд, тъй като той също се изплаща със 100 процента увеличение. Извънреден в празнични дни е трудът за работещите на ненормиран работен ден или при подневно отчитане на работното време и полагането му се възлага със заповед на работодателя.

Работещите в условията на сумирано отчитане на работното време трябва да получат двойно възнаграждение, ако по график трябва да положат труд в празничен ден. В този режим на работа извънредният труд се заплаща в края на периода, за който е въведено сумираното отчитане на работното време и то с 50 на сто увеличение. В този смисъл, ако те работят в ден на официален празник по график, за тях това не е извънреден труд и не се заплаща с увеличение, посочват от ГИТ.