През март догодина се очаква да стартира новата процедура "Регионална здравна инфраструктура - 2", в рамките на която се планира с 20 млн. лв. да се достави медицински хеликоптер за въздушно спасяване и превоз на нуждаещи се пациенти, спасителни и донорски операции и да се осигури съпътстваща инфраструктура за използването му.

Този текст е поместен в официално съобщение на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Новината се очакваше от известно време, но сега идва нейното потвърждение. 

Допълнителна информация какъв ще бъде хеликоптерът, как е определена сумата и на какви критерии обаче все още няма. 

Държавата остана без спасителен хеликоптер през юли тази година, когато фирмата-собственик на единствения такъв - го продаде в Грузия. Машината се използваше сравнително често, най-често при спасителни операции на Планинската спасителна служба. Средногодишно службата има нужда от употребата на хеликоптер поне около 5-6 пъти. Това означава на практика на всеки два месеца. 

Така разбираме, че ако процедурата по закупуването на новата машина започне през март, то тя може би ще бъде завършена най-рано за месец. Дотогава България ще продължи да няма хеликоптер за спешни спасявания, включително през тежките зимни месеци. 

Пари за общежития

МРРБ смята да отдели и 270 млн. лв. за ремонт на общежития на държавните училища и университети, както и на някои културни институции. Финансирането - от перативна програма "Региони в растеж"  2014-2020 г.

Админситрацията на ресорното министерство пояснява, че ще се финансират ремонтни дейности и мерки за енергийна ефективност – обновяване на дограми, покриви, фасада, монтаж на топлоизолация, подмяна на оборудване и обзавеждане.

По-голямата част от сумата - около 215 млн. лв., ще отидат за осъвремняване на и ново обзавеждане на държавни и общински професионални училища и висши учебни заведения. Въпреки че през последните години някои от общежитийните блокове на държавните университети бяха ремонтирани, масовият сграден фонд е в плачевно състояние. Колко точно обаче блокове ще могат да се облагодетелстват не е ясно. 

В тези пари обаче влизат и планове за реновирането на 8 училища  в направленията ветеринарна медицина, горско стопанство, растениевъдство и животновъдство.

Близо 15 млн. лв. пък е предвиденият ресурс по мярката „Култура и спорт в училище“, като сред допустимите кандидати по нея са Националната гимназия за пластични изкуства и дизайн „Акад. Д. Узунов“ - Казанлък, към Министерството на културата, и Спортно училище „Юрий Гагарин“ - Бургас, към Министерството на младежта и спорта. Промяната на индикативната програма предвижда създаване и на нова процедура „Спорт в училище“ с ресурс от 2.5 млн. лв. Тя ще бъде достъпна от месец април 2020 г. и ще финансира доставка и монтаж на спортно оборудване и обзавеждане за вече ремонтирани професионални училища.

Още пари и за АПИ

До 30 юни догодина Агенция „Пътна инфраструктура“ ще получи допълнителни 55 млн. лв. за  рехабилитация на шест участъка от републиканската пътна мрежа. 

Планът на МРРБ предвижда обявяване на нова процедура „Пътна безопасност“, насочена към мерки за подобряване на безопасността на пътната инфраструктура в съответствие с националните и европейски приоритети за повишаването ѝ. 

Над 2 млн. лева ще бъдат вложени за изграждане на интелигентна транспортна система. Тези мерки ще добавят допълнителна устойчивост на резултатите, постигнати чрез финансиране на пътната инфраструктура в рамките на ОПРР 2014-2020.