Русия ще обжалва 4-годишното си изваждане от най-големите спортни събития в света, съобщи местната антидопингова агенция (РУСАДА). 

Наскоро страната получи наказанието от Световната антидопингова агенция (WADA) заради нежеланието й да съдейства за изчистване на допинг скандалите от последните години. WADA поиска достъп до документацията на РУСАДА, но е получила "манипулирани и непълни данни".

Безпрецедентната санкция бе следствие на изваждане от последните Олимпийски игра и от Световните първенства по лека атлетика. Сега Русия не може да участва в Токио 2020 - само отделни спортисти, стига да докажат, че никога не са били уличавани в употреба на забранени вещества. 

Те ще стартират под неутрален флаг, няма да звучи руския химн за тях, флагът на страната също няма да бъде на летните игри догодина. Това важи за всички големи първенства, а вероятно и за Световното по футбол в Катар през 2022 г., ако Русия се класира.

РУСАДА ще обжалва в WADA в следващите 10-15 дни, по думите на Александър Ивлев от борда на агенцията. След това може да се стигне и до Арбитражния съд по спорта (КАС) в Лозана.

Руският президент Владимир Путин също увери наскоро, че страната му ще си търси правата и нарече решението на WADA "политическо".