"Тайните" коли тип "Порше" или "Мазерати", които МВР обяви, че смята да закупи, щели да останат "тайни" посредством... смяна на регистрационните номера.

Това се разбра днес от думите на министъра на вътрешните работи Младен Маринов в отговор на питане на депутата от левицата Красимир Янков.

То е провокирано от факта, че покупка на новите мощни возила за нуждата на КАТ е залегнала в антикорупционния план на силовото миниистерство за годината. Формално търг все още не е обявен, но пък МВР е провело пазарно проучване. 

Както Клуб Z писа, идеята е да се закупят "15 високоскоростни немаркирани автомобила, които ще контролират движението по магистралите". Но според описаните критерии, въпросните автомобили са всичко друго, но не и незабележими. Не само за нарушителите на пътя, а и изобщо. 

С дата 22 август МВР е пуснало пазарното проучване за въпросните "тайни" автомобили, които да настигат нарушители. Изискването е новите коли да вдигат над 250 км ч (което се покрива и от модели на "Дачия"), а залегналото в спецификациите - каросерия тип "Седан" 4 врати, с ляв волан, ограничава избора на поршета до 4-вратата "Панамера". Опциите от други поризводители са много. Изискването е обаче колите да са мощни не по-малко от 180 kW, т.е. - 244,8 конски сили.

Обособени са 3 позиции по 5 автомобила - високоскоростни и немаркирани, оборудвани с техника, която позволява контрол на скоростта на движение, неправилно изпреварване, навлизане в лентата на насрещното движение и други технически приспособления.

Общата сума, предвидена за покупката е 4,8 милиона лева.

"Казаха ни, че първата сума стигала само за 5 такива коли - коментира пред Клуб Z дългогодишният шеф на сдружението на автоинструкторите Йонко Иванов и участник в комисията - Когато попитахме за колосалната крайна цена на кола, ни се отговори, че 50:50 са самата кола и оборудването. Грубо казано - 150 000 на 150 000 лв. Е, аз питам -  ракети ли ще изстрелва това оборудване? Или като онзи противоракетен щит на НАТО ще хвърля "мрежа"? Отговориха ни, че заради многото оборудване трябва допълнителен енергоизточник."

Законът дава възможност техните номера да се сменят, освен това при каране с висока скорост малко хора могат да забележат подробности за следващата ги кола, настоява обаче Младен Маринов. 

И изчисли, че в държавите, в които се използват тайни мощни автомобили за контрол на пътищата, жертвите на ПТП са намелели с 30 на сто.

Все пак си остави една вратичка, че покупката може и да не се осъществи, или поне не в този й вид. Лично той бил "за" нея - заради "сериозния превантивен ефект". Но пък цената била висока.