Русия ще запази транзита на газ през Украйна за Европа въпреки строителството на газопроводите "Северен поток-2" и "Турски поток", каза днес на традиционната си годишна пресконференция президентът Владимир Путин.

Пореден кръг от газовите преговори между Русия и Украйна е насрочен днес в Берлин. Двустранният им договор за доставка и транзит на газ изтича в края на тази година.

"Ще търсим приемливо за всички решение, в т.ч. и за Украйна", каза Путин в отговор на журналист от украинската агенция УНИАН. "Въпреки строителството на "Северен поток" и на "Турски поток" ще запазим транзита през Украйна."

"Украинският маршрут е по-дълъг от този през Балтийско море, но въпреки това искаме да го запазим и мисля, че ще се договорим, на път сме да се договорим и искаме и украинската страна да бъде доволна", подчерта руският президент.

Путин каза, че Украйна все още не е платила на Русия 3 милиарда долара заем от руския Фонд за национално благосъстояние. Той заяви, че решение на  арбитражен съд в Стокхолм в полза на Украйна има политически характер. 

За Донбас различията остават

Путин каза, че след срещата на т.нар. Нормандска четворка (лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция - б.р.) в Париж на 9 декември има напредък в решаването на кризата в Източна Украйна, но по главните ѝ въпроси - статута на самообявилите се сепаратистки "републики" в Донбас и охраната на границата с Русия позициите на Москва и Киев, са все още противоположни.

Той отхвърли каквото и да е преразглеждане на Минските споразумения от февруари 2015 г., които новият президент на Украйна Володимир Зеленски се опитва да предоговори. Русия настоява на тези точки от тях, които предполагат своего рода автономия на т.нар. Луганска и Донецка република.

"Ако преразгледаме Минските споразумения, цялата ситуация може да отиде в задънена улица", каза Путин.

По думите му на тези споразумения "трябва да се придаде постоянно действащ характер", клаузите им да влязат в Конституцията на Украйна. Той отбеляза, че предишното и сегашното украинско ръководство не искат да направят това, както и "да водят пряк диалог" със сепаратистите.

Заедно с това руският президент отбеляза, че "има положителни изменения" след парижката среща.

"Възможността за урегулиране не е изгубена, изтеглени са войски и е намален обстрелът", каза Путин. "Продължаването на работата в нормандски формат е целесъобразно."

На въпрос защо Киев да преговаря с непризнати от него власти, Путин отговори, че предишният му украински колега Петро Порошенко е настоявал под Минските споразумения да се подпишат ръководителите на самообявилите се републики. Те не искали, но Путин с много усилия ги склонил.

"По този начин Украйна сама призна, че такава власт съществува", каза руският президент.

Той изтъкна, че сепаратистките власти са провели "избори" в контролираните от тях територии - вот, който никой извън тях и Русия не признава за легитимен.

"Самите Mински споразумения постановяват на какво имат право тези републики", каза още Путин.

"Има точка за извеждане на наемниците и чуждестранните войски", добави той по повод обвиненията, че Русия е изпратила свои армейски части в Източна Украйна. "Там няма чуждестранни войски, там има местни милиции, местни сили за самоотбрана, това са местни хора.  Откъде те имат танкове и тежка артилерия.?... От тези структури на държавата, които им симпатизират."

Руският президент се съгласи, че и двете страни в конфликта използват чуждестранни наемници. Втвърдявайки тона, той посочи, че Киев ще си върне контрола върху границата на Донбас с Русия, когато изпълни споменатите руски искания съгласно Минските споразумения.
 

Реверанс към Европа

Измененията на климата бяха първата тема, която Путин засегна в пресконференцията, която счупи рекорда по присъстващи журналисти - 1895 при 1702 през миналата година. 

"Във всеки случай трябва да положим максимални усилия за това климатът да не се промени", каза Путин.

Европейският съюз обяви свеждането на нетните въглеродни емисии на Европа до нула до 2050 г. за свой главен приоритет в началото на новия мандат на неговите институции през този месец.

Путин припимни, че Русия се е присъединила към Парижкото споразумение за климата от 2015 г. Тя се е ангажирала да намали въглеродните си емисии с 30 на сто спрямо нивото им от 1990 г.

"Това означава да останат 70% от тогавашните емисии. Ако вземем предвид поглъщащата способност на нашите гори (на СО2 - б.р.), могат да станат и 60%", каза Путин.

Той посочи, че Русия не е между най-големите емитенти на въглероден двуокис. Това са Китай и САЩ с по 16% от общите емисии, каза Путин. Руският дял е 5%.

Путин не беше ясен за причините за промените в климата, но не отрече антропогенния фактор. В същото време отбеляза:

"В историята на Земята има периоди на затопляне и застудяване... Това може да зависи от глобалните процеси във Вселената."

Той предупреди, че в Русия ръстът на повишение на годишните температури е 2,5 пъти по-голям от средния за света, което по думите му може да има тежки последствия за полярните райони на страната и да превърне други нейни части в пустини. 

"Всичко трябва на правим, за да минимизираме последствията от тези изменения", каза руският президент.

Пресконференцията може да проследите на живо и по-късно на запис тук:

 

Какво още каза Путин на журналистите, цитиран от ТАСС: 

  • Патриотизмът е единствената възможна идеология в наши дни.
  • Правителството не планира нова пенсионна реформа.
  • Според Путин Москва е готова да преговаря за продължаване на Договора за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия по всяко време, но не получава отговор.
  • Русия ще отговаря огледално в случай на въвеждане на нови американски санкции срещу нея.
  • Според Путин процедурата по импийчмънт срещу американския президент Доналд Тръмп е вътрешнополитическа борба, инициирана от Демократическата партия на САЩ. "Партията, загубила изборите, Демократическата партия. Тя постига резултати вече по други начини, по друг начин, като обвинява Тръмп в конспирация с Русия. Тогава се оказва, че няма конспирация, това не може да бъде основа за импийчмънт", каза президентът. Той добави, че Русия е заинтересована да подобри отношенията със САЩ и ще направи това независимо от това кой е на власт там.
  • Всяко наказание за допинг трябва да бъде индивидуално, за да не страдат „чистите“ спортисти, каза Путин. Според него решението на Световната антидопингова агенция да острани Русия от Олимпийските игри противоречи на олимпийската харта, тъй като няма оплаквания срещу руския олимпийски комитет. Той каза, че решението има "политически отенък", че "не е справедливо, но и несъответстващо на здравия разум и на правото". 
  • Путин заяви, че Москва подкрепя пълното нормализиране на отношенията с Европейския съюз. "По принцип сме за пълна нормализация", заяви държавният глава, отговаряйки на въпрос за европейските санкции срещу Русия.
  • Русия не планира военен съюз с Китай, каза президентът.
  • Путин заяви, че е образувано наказателно производство срещу петима бивши полицаи след незаконното задържане на Иван Голунов, журналист на онлайн изданието "Медуза".
  • В политиката има нужда от жени"Жената все пак привнася в политиката женското начало, по-малко агресия. От това категорично има нужда".
  • Тялото на болшевишкия вожд Владимир Илич Ленин трябва да остане в мавзолея на Червения площад в Москва.
  • Путин похвали британския премиер Борис Джонсън за това, че по-добре е разбрал настроенията на британското общество за Брекзит от политическите си съперници. Според руския президент изразяването на мнение за събитията във Великобритания по никакъв начин не е намеса във вътрешните работи на тази страна. "Неведнъж сме чували от страна на официални представители на различни държави, включително Великобритания, оценки за това, което става в Русия. Това намеса ли е, или не?"

Президентът отговаря на въпроси на руски и чуждестранни журналисти близо четири часа и половина.