Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) е една от институциите, които отговарят за въвеждането на изискванията на европейската директива 2007/2/ЕО – в сила от 15 май 2007 г. Целта на документа е да се създаде Инфраструктура за пространствена информация в Европейската общност (INSPIRE), като се следват общи правила. Тази инфраструктура ще помага за общите европейски политики в областта на околната среда и политиките и дейностите, които могат да окажат въздействие върху нея. Чрез INSPIRE трябва да се осигури изчерпателна, стандартизирана и качествена географска информация за нуждите на определянето, изпълнението, мониторинга и оценката на тези политики и дейности.

INSPIRE се изгражда на основата на инфраструктурите за пространствена информация на отделните държави от ЕС. Системата обхваща масиви от пространствени данни, необходими за ефективното осъществяване на дейности по защита на околната среда, съгласно 34 теми, изброени в 3 приложения към Директивата. Според документа няма задължение да бъдат създавани нови данни по описаните теми, използват се наличните такива.

„Инфраструктура за пространствена информация“ означава метаданни, масиви от пространствени данни и услуги за пространствени данни; мрежови услуги и технологии; споразумения за обмен, достъп и използване; механизми за координация и наблюдение, процеси и процедури, въведени, управлявани или предоставяни съгласно правилата в директивата. 

Директивата въвежда изисквания за отделните елементи на INSPIRE – за да се гарантира съвместимост и използваемост на пространствени данни на държавите членки в ЕС и в трансграничен контекст. Изискванията са свързани със следните неща:

  • Създаването на метаданни с определено съдържание, описващи масивите от пространствени данни и услугите, попадащи в приложното поле на Директивата;
  • Осигуряването на оперативната съвместимост и хармонизацията на масивите от пространствени данни и свързаните с тях услуги;
  • Изграждането и поддържането от всяка държава членка на мрежови услуги, свързани с масивите от и услугите за пространствени данни, за които са създадени метаданни.
  • Необходимо е от държавите членки на ЕС да бъдат предприети мерки за осигуряване на безпрепятствен и неограничен обмен на пространствени данни и услуги за такива данни между органите на публична власт за целите на публичните функции, които могат да имат въздействие върху околната среда, обясняват от АГКК.

Българската агенция вече е изпълнила проекти за привеждане на наличните геоданни за тема „Кадастрални парцели“ и тема „Административни единици“ от Приложение I и тема „Сгради“ от Приложение III на Директивата. По този начин АГКК е завършила дейностите по привеждане на кадастралните данни съгласно изискванията на INSPIRE и Закона за достъп до пространствени данни.

Данните са достъпни за разглеждане в интернет портала kais.cadastre.bg. За тях има разработени мрежови услуги. Ограничение върху използването на данните чрез мрежови услуги за разглеждане и сваляне е наложено от Тарифа 14 за таксите, които се събират в системата на МРРБ и от областните управители, приета, съгласно която тези услуги са платени.

След създаване на Национален портал за INSPIRE, тези данни могат да бъдат имплементирани в него.Регистърът е сред приоритетите, заложени в Пътната карта за изпълнение на Стратегията за развитие на електронното управление в България.