Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Американската камара на представителите приключи работата си за деня след като гласува за импийчмънт на президента на САЩ Доналд Тръмп по две обвинения, на маратонско заседание от около 11 часа и 50 минути, предаде ДПА.

Камарата одобри първото основание за импийчмънт срещу Тръмп, за това, че е злоупотребил с власт като е оказал натиск върху Украйна да разследва негов политически съперник, предаде Ройтерс. 230 конгресмени гласуваха "за", при 197 "против". Срещу обвинението гласуваха всички републиканци и двама демократи.

Камарата гласува в подкрепа и на второто обвинени - за възпрепятстване на работата на Конгреса, предаде Ройтерс. В подкрепа на обвинението гласуваха 229 законодатели, 198 бяха против, а един се въздържа.

Демократи "против"

При първото гласуване против обвиненията се обявиха и двама демократи - Джеф ван Дрю и Колин Питърсън, а при второто против гласува и демократът Джаред Голдън.

И при двете гласувания се въздържа демократката Тулси Габард, която е претендентка за номинацията на своята партия за следващите президентски избори.

Отлагане

Повече от тридесет американски конгресмени демократи пък увещават председателката на камарата на представителите Нанси Пелоси да отложи за по-подходящ момент предаването в Сената на двете обвинения, съобщи Си Ен Ен като се позова на конгресмена демократ Ърл Блуменауър.

Той посочва, че целта е първо да се изчака съгласието на републиканците да бъдат призовани предложени от демократите свидетели, които да дадат показания на слушанията по импийчмънт в горната камара на Конгреса на САЩ.

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Маконъл обаче се обяви срещу исканото от демократите призоваване на свидетели.

Блуменауър каза, че е обсъждал такава отсрочка с лидера на демократичното мнозинство в камарата на представителите Стени Хойър, с председателя демократ на специалната комисия по разузнаването Адам Шиф, с конгресмена демократ Хаким Джефрис и с повече от 30 други законодатели.

"Всички са заинтересувани", каза Блуменауър и добави, че е предал съдържанието на разговорите си на Пелоси преди няколко дни. "Тя каза, че ще мисли върху това, но не каза докога", призна Блуменаъур.

"Радикалната левица"

Белият дом бързо отвърна на удара на законодателите, след като те одобриха обвиненията срещу президента на САЩ за импийчмънт като осъди "незаконните основания за импийчмънт" и изрази увереност, че президентът ще бъде оправдан в Сената, предаде ДПА.

Пред свои привърженици в щата Мичиган Тръмп нарече гласуването политическо самоубийство за Демократическата партия. Президентът каза още, че по този начин демократите се опитват да "отменят" вота на милиони американци, предаде Франс прес. Тръмп осъди и "омразата" на "радикалната левица" в Конгреса.

На митинга в Мичиган вицепрезидентът Майк Пенс каза, че демократите се опитват да отстранят Тръмп от поста, защото разбират, че е невъзможно да го победят на избори. 

"Демократите избраха да действат на тази партийна основа, въпреки факта, че президентът не е извършил нищо осъдително", каза говорителката Стефани Гришъм в изявление, като нарече гласуването в камарата на представителите "неконституционна пародия".

Гришъм посочи също, че демократите не са били безпристрастни.

"Президентът е уверен, че Сенатът ще възстанови нормалния ред, честността и справедливия процес, които бяха пренебрегнати при процедурата в камарата. Той е готов за следващи стъпки и е уверен, че ще бъде изцяло реабилитиран", се казва в изявлението, в което се визира предстоящият процес в горната камара на Конгреса.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.