Демократите от Камарата на представители повдигнаха две нови обвинения за импийчмънт на Тръмп - злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса, предаде Асошиейтед прес.

 

"Днес, в услуга на дълга ни към Конституцията и нашата страна, комисията по правосъдието към Камарата на представителите представя две нови обвинения за импийчмънт срещу президента на Съединените щати Доналд Тръмп в извършването на тежки престъпления и провинения", обяви демократът конгресмен от Ню Йорк Джери Надлър.

Отговорът от администрацията на Тръмп не закъсня.

"Месеци наред Нанси Пелоси (говорителката на Камарата на представителите) говореше, че няма да започне процедура по импийчмънт, тъй като разделя мнението и се нуждае от двупартийна подкрепа. Ами да, разделя мнението и само демократите я подкрепят, но тя го прави въпреки това. Американците не се съгласни с това партийно интересчийство, но демократите играят политически театър, защото нямат подходящ кандидат за изборите през 2020 г. и го знаят", обяви шефът на предизборния екип на Тръмп - Брад Парскал. 

По-рано президентът настоя, че не е направил "нищо" нередно и подчерта, че свалянето от власт на държавен глава с толкова много успехи е "чиста политическа лудост!"

Лидерите на Демократическата партия настояват, че Тръмп е поставил американските президентски избори и националната сигурност под риск, когато е поискал от Украйна да разследва политическите му противници и най-вече водача сред кандидат-президентите и бивш вицепрезидент - Джо Байдън.

Говорителката на Камарата на представителите, която е доминирана от демократи, Нанси Пелоси обяви на събитие на 9 декември, че новите обвинения ще бъдат представени на 10 декември. Детайлите около тях все още не са известни.

Когато бе попитана дали разполага с достатъчно гласове, за да доведе процеса на импийчмънт докрай, Пелоси отвърна, че ще остави конгресмените да гласуват по съвест.

"На въпрос от такава величина не броя гласовете. Хората просто ще изяснят позицията си", сподели тя. "Не съм броила гласове, нито смятам да го правя".

Резултатът изглежда предрешен малко преди Камарата на представителите да гласува импийчмънт на президент за четвърти път в историята на страната.

Тръмп изпрати съобщение в "Туитър" малко преди официалното изявление на демократите.

"Да гласувате импийчмънт на президент с доказани резултати, включително създал може би най-силната икономика в историята на страната, който е имал едно от най-успешните президентства въобще и най-важното, който не е извършил НИЩО нередно, е чиста политическа лудост! #2020Election", написа той.