Работодателите и синдикатите предлагат на правителството да се подпише национално тристранно споразумение за реформи през следващата година в четири направления - бизнес среда и икономика, енергетика, демография, образование, пазар на труда и трудова миграция, социални въпроси. Това стана ясно днес от думите на председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, цитиран от БТА. 

Той говори след проведена среща в министерски съвет на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на който участие е взел лично и премиерът Бойко Борисов. Освен него на масата са били и вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на финансите Владислав Горанов. 

Реформите трябва да се случат в следните направления: бизнес среда и икономика; пазар на труда и трудова миграция; социални въпроси и демография. Как обаче ще бъдат постигнати договорки по тези теми между работодатели и синдикати не е много ясно, защото по повечето от тези въпроси те са по скоро на различни мнения.

Например - бизнесът иска прекратяване на постоянното административно увеличение на минималната работна заплата, което пък, логично, е защитавано от синдикатите. Отворен засега остава и въпросът с изплащането на първите три дни от болничните на работниците, който накара АИКБ да излезе временно от тристранката.

Припомняме, че преди време, на коалиционна среща между ГЕРБ и Обединени патриоти, беше взето решение за прекратяване на тази практика и тези дни вече да не се плащат от работодателите. След общественото недоволство и заплахите на синдикатите за масови протести обаче, премиерът Борисов оттегли предложението. 

Днес Васил Велев разказа пред журналистите, че на срещата е била дискутирана и новата "Зелена сделка", която беше наскоро оповестена от ЕС. По тази тема е била обсъждана необходимостта България да се включи в програмата "Въглищни региони в преход", както и в Механизма за капацитети, който да бъде изработен и нотифициран, за да може в него да участват трите централи от Маришкия басейн.

И още - обсъждано е и искането на работодателите засериозно облекчаване на режима за внасянето на работна сила от трети страни. Според бизнеса такава политика би намалила затрудненията на предприятията да намират адекватна работна ръка и би увеличила сериозно произвдоствените мощности в страната. Предложенията засягат най-вече граждани с български произход.

"Амбициозната цел е до края на януари да имаме съгласувано и подписано такова споразумение. То визира над 40 мерки и програми за реформи в тези области", обобщи резултата от срещата Васил Велев.