Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Трябва да се намери друго място за хората пред Народния театър, пречат на работата ни, заяви Мариус Донкин, директор на трупата, пред „Площад Славейков“.

Танците на площада се организират от групата във фейсбук „Хора за хората“ и след запитване на журналистката Мария Касимова в Столична община стана ясно, че при тях не е постъпвало заявление за разрешаването на танците. Но те вече шеста година продължават необезпокоявано да се провеждат – с обяснението, че са спонтанни, но пък регулярни. При това озвучаването вече се е превърнало в музикален фон за спектаклите, както и цялостно за работния процес в театъра.

„На мен като човек не ми пречи народната музика, не съм против хората да играят – но танците отпред пречат професионално на работата ни, както и на цялостната организация на това, което правим. Трябва да им се намери друго място“, каза Мариус Донкин.

Директорът на Народния обясни, че имат много оплаквания от посетители, че музиката се чува по време на представления. На въпрос опитвали ли са да водят диалог с организаторите на танците, Донкин отговори:

„Не сме търсили такъв… ще станат скандали, ще започнат да крещят срещу нас. Но ми се струва, че тези хора трябва да бъдат разумни – нека запазят желанието си за танци, но да си намерят подходящото място за тях.“

По думите му, този порив „трябва да бъде вътрешен изблик на необходимост да играеш хоро, а не демонстрация, да го правиш с желанието да те видят, че играеш“. Донкин не е убеден, че танците пред Народния имат много общо с българския фолклор, дори видът на ентусиастите нямал общо с това.

Попитан дали Общината трябва да се намеси, за да освободи площада, директорът на Народния отговори:

„Не само Общината, но и всеки нормален човек, както и неправителствените организации трябва да имат позиция по този проблем. Въпреки всички коментари обаче, танците отпред продължават. Хората разчитат на това, че няма кой категорично да постави условието това да не се осъществява повече. Нека да им се предложи друго място. Но да танцуват български хора и ръченици, а не чалга“.

Според него не е нужна специална жалба срещу танците на площада от тях като институция – публикациите в медиите са достатъчно основание, за да се самосезира Столична община.

Чрез „Площад Славейков“ Мариус Донкин се обърна към хората, които танцуват пред театъра, с настояване за повече толерантност към работата на артистите:

„Нашият труд не е маловажен, не е и никак лек, за да не може да се сети човек, че ни пречи. Представете си, ако ние отидем пред дома ви или пред мястото, където работите, и направим подобно нещо… на никого няма да му е приятно. Пак казвам, тук не става дума за отношение към фолклора или към желанието на хората да го играят, просто мястото не е подходящо за тези прояви.“

"Площад Славейков"

Коментари

"Но да танцуват български хора и ръченици, а не чалга"

Мисля, че ако се постави това изискване, интересът към тези...."хора" силно ще спадне. Това да играеш..."хоро" ей така на инат не е патриотизъм. Това е патриотарство!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.