Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Преговорите на ООН за климата приключиха с твърде малко ангажименти и пропусната възможност", написа "Ню Йорк таймс" по повод края на международната среща в Мадрид. 

Вчера конференцията на ООН за климата приключи по начин, който бе широко разкритикуван като един от най-лошите резултати на преговори за климата от четвърт век, като САЩ и други големи замърсители блокираха даже приемането на необвързваща резолюция, която щеше да насърчи страните да си поставят по-амбициозни цели за съкращаване на парникови газове догодина, пише изданието.

Тъй като САЩ се оттеглят от Парижкото споразумение за климата, това беше последният шанс, поне за известно време, за американските делегати да са на масата за преговори на годишния форум, а може би и повратен момент в глобалните климатични преговори, като се има предвид какво влияние, за добро или зло, отдавна упражнява Вашингтон в тези разисквания, пише вестникът.
Администрацията на Тръмп използва тази среща, за да отхвърли редица предложения, включително това за механизъм за обезщетяване на развиващи се страни за понесени загуби от тежки бури, суши, покачвания на морското равнище и други последици от глобалното затопляне.

Годишните преговори, които през 2019 г. се състояха в Мадрид, извадиха на показ голямото разминаване между това, което според учените трябва да направи светът, и това, което най-могъщите световни лидери са склонни изобщо да обсъждат, а камо ли да направят, отбелязва отново "Ню Йорк таймс".

"Преговорите на ООН за климата завършиха с лоши чувства, твърде малко резултати и нови съмнения за глобалното единство", е заглавието на в. "Вашингтон пост".

Вчера в Мадрид световните климатични преговори приключиха с упреци, обвинения в провал и нови съмнения за колективната решимост на международната общност да забави затоплянето на планетата, и то в момент, когато учените казват, че на хората остава съвсем малко време да избегнат неотклонно влошаващите се климатични бедствия, пише изданието.

Преговарящите не успяха да постигнат основните си цели, главната от които беше да убедят страните с най-високи равнища на емисии парникови газове да се ангажират да се борят по-интензивно с климатичните промени от догодина.

Делегати от близо 200 страни спориха повече от 40 часа отвъд планирания край на срещата, превръщайки я в една от най-дългите в 25-годишната история на тези форуми. Тя бе съпътствана от масови демонстрации и емоционални молби от млади активисти, някои от които организираха протести в конферентната зала и обвиниха световните лидери, че пренебрегват най-значимото предизвикателство, пред което е изправено човечеството, отбелязва "Вашингтон пост".

Две седмици преговори приключиха вчера с официално признание, че е нужно да се запълни разминаването между заложените в Парижкото споразумение от 2015 г. цели за равнища на парникови емисии и съветите на научната общност, която казва, че са нужни много по-значителни съкращения, пише в. "Гардиън".

Сегашните цели биха създали условия за покачване на световната температура с 3 градуса, което според учените ще опустоши крайбрежните градове и ще унищожи земеделието в обширни райони по света, пише британският вестник.

Мудното темпо и слабите амбиции на преговорите бяха в ярък контраст с молбите на активистите, които организираха шествие от 500 000 души по улиците на Мадрид. Шведската екоактивистка Грета Тунберг заяви, че изминалата година на протести не е постигнала нищо, тъй като страните все така не предприемат необходимите мерки, отбелязва "Гардиън".

Германският в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" пише, че все още има нужда от срещи на върха на ООН за климата. В редакционна статия вестникът изразява съмнение, че борбата срещу климатичните промени би се водила по-ефикасно от всяка държава поотделно.
Ако е необходимо, ще се предприемат мерки, може би дори с решение на мнозинството от страните в Съвета за сигурност на ООН, със силово принуждаване на несъгласните страни, пише вестникът, цитиран от ДПА.

Друг германски вестник - "Велт", пък смята, че трябва да се сложи край на гигантските срещи на върха на ООН с десетки хиляди участници и че регионалните инициативи за борба с климатичните промени са по-ефикасни.

Тези срещи на върха на ООН в най-добрия случай са излишни, а в най-лошия са контрапродуктивни, защото пораждат лъжливи надежди и затова трябва да бъдат прекратени, пише вестникът в редакционна статия, цитирана от ДПА.

БТА

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.