Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Лидерите на ЕС се примириха с незбежността на „Брекзит“.

Това става ясно от огласените днес заключения на последния за годината Европейски съвет в Брюксел.

Те са в резултат на убедителната победа на консерваторите на предсрочните парламентарни избори в Обединеното кралство.

Съветът потвърждава ангажимента си за организирано излизане на Великобритания въз основа на Споразумението за напускане и призовава за навременната му ратификация и ефективно прилагане, гласи точка 1 от документа.

Европейските лидери потвърждават желанието си да бъдат установени възможно най-тесни бъдещи отношения с Лондон в съответствие с Политическата декларация и цачитането на предишните насоки на Съвета. Тези отношения ще се основават на равните права и задължения, както и на гарантирането на равностойни изходни позиции.

Затова Съветът призовава Еврокомисията да му връчи проект за всеобхватен мандат за бъдещи отношения с Великобритания веднага след „Брекзит“. Ръководителите от ЕС приветстват и решението на Комисията да остави Мишел Барние като преговарящ за тези отношения.

Ако бъде подкрепен планът на британския премиер борис Джонсън за „Брекзит“, Обединеното кралство трябва да напусне Съюза на 31 януари 2020 г. Тогава изтича и поставеният от ЕС краен срок.

Сега Брюксел очаква от парламента в Лондон възможно най-бързо да подкрепи Споразумението за напускане, заяви преди намчалото на срещите днес председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той допълни, че за ЕС е от изключителна важност съхраняването на целостта на единния пазар.

„Това не е край на нещо, а начало на отлични бъдещи отношения на добри съседи“, каза председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

С почти 100-процентовото гарантиране на „Брекзит“ в резултат на изборите отпада необходимостта Великобритания да номинира свой еврокомисар. Така Комисията остава 27-членна, във вида, в който встъпи в длъжност на 1 декември.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.