Лидерите на ЕС се примириха с незбежността на „Брекзит“.

Това става ясно от огласените днес заключения на последния за годината Европейски съвет в Брюксел.

Те са в резултат на убедителната победа на консерваторите на предсрочните парламентарни избори в Обединеното кралство.

Съветът потвърждава ангажимента си за организирано излизане на Великобритания въз основа на Споразумението за напускане и призовава за навременната му ратификация и ефективно прилагане, гласи точка 1 от документа.

Европейските лидери потвърждават желанието си да бъдат установени възможно най-тесни бъдещи отношения с Лондон в съответствие с Политическата декларация и цачитането на предишните насоки на Съвета. Тези отношения ще се основават на равните права и задължения, както и на гарантирането на равностойни изходни позиции.

Затова Съветът призовава Еврокомисията да му връчи проект за всеобхватен мандат за бъдещи отношения с Великобритания веднага след „Брекзит“. Ръководителите от ЕС приветстват и решението на Комисията да остави Мишел Барние като преговарящ за тези отношения.

Ако бъде подкрепен планът на британския премиер борис Джонсън за „Брекзит“, Обединеното кралство трябва да напусне Съюза на 31 януари 2020 г. Тогава изтича и поставеният от ЕС краен срок.

Сега Брюксел очаква от парламента в Лондон възможно най-бързо да подкрепи Споразумението за напускане, заяви преди намчалото на срещите днес председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той допълни, че за ЕС е от изключителна важност съхраняването на целостта на единния пазар.

„Това не е край на нещо, а начало на отлични бъдещи отношения на добри съседи“, каза председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

С почти 100-процентовото гарантиране на „Брекзит“ в резултат на изборите отпада необходимостта Великобритания да номинира свой еврокомисар. Така Комисията остава 27-членна, във вида, в който встъпи в длъжност на 1 декември.