Лидерът на Европейската народна партия Доналд Туск призова в четвъртък Европа да запази възможно най-добрите отношения с Обединеното кралство, независимо дали то ще напусне ЕС или не.

"Умората от Брекзит не може да значи умора от Обединеното кралство. Независимо от резултата на днешните избори, ЕС трябва да направи всичко, за да има възможно най-добрите отношения с Обединеното кралство", написа Туск в туитър, часове преди лидерите на 27-те да се съберат на последната си за тази година редовна среща на върха на ЕС в Брюксел.

 

Брекзит ще бъде сред темите в дневния ред, докато лидерите очакват резултата от провеждащите се също днес в Обединеното кралство предсрочни парламентарни избори. Полякът Туск неведнъж е изразявал разочарованието си от Брекзит и е призовавал британците да гласуват против излизането на страната си от ЕС. Това му е струвало критики, че се меси във вътрешните работи на държава членка.

 
Днешният британски вот противопоставя консервативния премиер Борис Джонсън, който обещава, ако победи, да изведе страната си от ЕС на 31 януари, на опозиционния лейбъристки лидер Джереми Корбин, който възнамерява да договори нова сделка за Брекзит с ЕС и след това да я подложи на референдум. 
 
Последните сондажи показват, че консерваторите водят пред лейбъристите с 44 на 33 процента от предпочитанията. Още не е ясно обаче дали Джонсън ще спечели еднопартийно мнозинство, позволяващо му да прокара бързо през парламента постигнатото от него споразумение с ЕС за напускане.
 
То предвижда преходен период до края на 2020 година, през който Обединеното кралство и ЕС трябва да договорят бъдещите си отношения, преди то окончателно да спре да спазва европейското законодателство.
 
Джонсън обещава през това време да договори споразумение за свободна търговия с ЕС. Обаче главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние изрази скептицизъм, че това е възможно в частен разговор, чийто запис изтече в медиите - обстоятелство, което в изборния ден подронва доверието в обещанията на Джонсън.
 
ЕС и Канада договаряха споразумението си за свободна търговия (СЕТА) седем години. Противниците на Брекзит предричат тежки икономически проблеми за Обединеното кралство, ако след Брекзит то трябва да търгува с ЕС по правилата на Световната търговска организация.