Жълт код за мъгла е обявен за 10 декември, вторник. През деня остават гъстите и трайни мъгли в много райони на страната, информира "Дарик".

Предупреждението за опасно намалена видимост и мъгли, които ще се задържат през целия ден, е в сила за областите: София-град, София-област, Благоевград, Видин, Враца, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Перник, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково.

Мъгли и ниски облаци ще има около водните басейни, в низините и котловините. Максималните температури ще са между 7 и 12 градуса, а в районите с трайна мъгла и по-ниски.

Привечер в югозападните райони от страната се очаква да завали дъжд и ще има условия за образуване на поледици.

Конкретно за София, за да се ползва повече градският транспорт като мярка в борбата със замърсяването на въздуха, от Столичната община отварят безплатни буферни паркинги.

Местната управа има готовност при среднодневни превишения на фини прахови частици над 200 микрограма на кубичен метър да въведат "зелен билет".

В сряда времето в Южна България и в Предбалкана ще остане облачно, ще превалява слаб дъжд, над около 1300 метра - сняг. Вятърът ще се ориентира от изток-североизток, ще бъде слаб, в източните райони до умерен.