Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Българските медии в танца с Мефистофел – кой печели и кой губи.“

Това е мотото на срещата с журналистите Генка Шикерова, Миролюба Бенатова и Силвия Великова на 11 декември от 17:30 часа в новата конферентна зала на СУ „Св. Климент Охридски“, на която ще бъде представен сборникът с публикации „Медиите - между пазара и контрола“.

Съставители на сборника са доц. Борислав Градинаров и журналистът Валерий Тодоров.

Ето кои са основните теми в предстоящата дискусия:

„През последните две десетилетия професията журналист у нас трайно се утвърди като опасно занимание. Изглежда ли тя безобидна за корумпираните политици, съмнителните бизнесмени, задкулисието? Какво се случва с онези, които се опитват да опазят достойнството и престижа на професията? След възхода на свободното слово и сериозната аналитична и разследваща журналистика в България през 90-те години на миналия век днес виждаме печалните резултати от компромисите и  сделките с властта, с едрия български капитал, с чиновническото съсловие и с все по-елементарните вкусове и предпочитания на публиката. 

Къде сме сега в свободата на словото и професионалните стандарти и докъде можем да стигнем? Как свободното слово и независимата журналистика се превърнаха в стока с понижаваща се стойност и кой спечели от девалвирането им? Как беше разигран и изгубен ли е най-важният актив на българските медии - доверието на аудиторията?

Кой спечели от разпродажбата на българските медии и канали за разпространение  по уж пазарни правила на субекти с неясен произход на капитала, но удобни на властта и бизнес обръчите около нея? Има ли съпротивителни сили гражданското общество, за да се справи с поръчковата журналистика и медиите бухалки, да защити правото си на обективна и открита информация?

Ще устои ли качествената, авторската журналистика на изкушението на „леките“ жанрове в социалните мрежи? Кои са рисковете от подмяната на етичните стандарти в журналистиката и какво носят със себе си блогърската и влогърската  вълна, роенето на тролове, ботове, робожурналисти и генератори на fake news?“

На представянето ще присъстват съставителите и авторите на сборника, сред които са авторитетни университетски преподаватели като проф. Лилия Райчева и Маргарита Пешева, журналисти, сред които Костадин Филипов, Мехмед Юмер, Бойка Атанасова, експерти в областта на медиите.

Коментари

ефрейтора от 50130's picture
ефрейтора от 50130
ефрейтора

Трите сестри

ще си оспорват наградата "Златният банан "...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.