Президентът Росен Плевнелиев днес потвърди, че позицията му по отношение на Русия остава без промяна.  Според него отношенията ни с Москва трябва да се основават на истината, а не на пропагандната машина.
Вчера министерството на външните работи на Русия изрази "сериозна загриженост" и разкритикува Плевнелиев за думите му, че "Русия е националистическа и агресивна държава" в интервю седмица по-рано за в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг". 

"Позиция ми е принципна, тя е непроменена и е в защита на демократичните устои и ценности, които ще помогнат в дългосрочен аспект на българския и на руския народ да бъдат добри приятели", коментира след индустриален форум в Бояна държавният глава. 

Като държавен глава  Плевнелиев искал приятелството между двете страни да бъде дългосрочно и на "висотата на очакванията на двата народа за приятелство и дружба". 

"Това означава отношенията да бъдат поставени на здрава основа, а най-здравата основа е истината, не е пропагандната машина на една или друга институция", каза още той. 

Президентът е убеден, че с интервюто му за в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" помага за добрите отношения между българския и руския народ като казва истината за действията на днешното руско управление в Крим. 


На форума за военната индустрия преди това Плевнелиев се обяви за по-стабилно присъствие на НАТО в Източна Европа и Черноморския регион и коментира, че системата за колективна отбрана и изграждането на военни способности е без алтернатива.
 

"Незаконното анексиране на Крим и дестабилизацията на Югоизточна Украйна, осъществена от Русия с използване на широк аспект от възможности, военна сила, дипломатически маневри, икономически мерки, пропагандна война, информационна кампания, включително и кибератаки, е факт", каза още Плевнелиев. 

 

Москва смята за недопустими изявленията на българския президент относно Русия като "агресивна" държава, заяви днес говорителят на външното министерство в Москва Александър Лукашевич, по повод интервю на Росен Плевнелиев за германски вестник, предаде ТАСС вчера.

В интервюто за "Франкфуртер алгемайне цайтунг", публикувано на 4 октомври, Плевнелиев нарече Русия "националистическа и агресивна държава". Аз бях един от първите европейски президенти, който ясно осъди руското поведение спрямо Крим. Русия казва на Европа и на САЩ, че великите сили трябвало да решават за Украйна. Това е политика от XIX век. Тя е опасна. Украинският народ трябва да решава бъдещето си, не някакви велики сили”, каза тогава той.

"Подобен род изявления, разбира се, предизвикват у нас най-сериозна загриженост", казва Лукашевич и продължава: 

"Прискърбно е, че за пореден път, повтаряйки необоснованите твърдения за т.нар. анексия на Крим и опити за диктат в Украйна, един държавен глава прибягва до недопустима реторика". "При което това се прави в угода на моментната прозападна конюнктура, която игнорира реалностите и потъпква вековните традиции на дружба и сътрудничество между братските народи на Русия и България", заявява говорителят на руското външнополитическо ведомство. 
По думите му български политик от "толкова висок ранг" не желае да забележи "настойчивите и последователни дипломатически усилия" на Русия и лично на Владимир Путин да намерят изход от кризата в Украйна. Лукашевич констатира, че в интервюто на Плевнелиев е налице "преднамерено изопачаване и избирателен подход" в оценката на руската политика към Украйна. 

"Изказванията на президента на България нямат нищо общо със задачите на двустранното сътрудничество и с преобладаващите в България настроения в полза на развитието на такова сътрудничество с Русия", заключава говорителят на външното министерство на Русия, цитиран от ТАСС.