Сърбия е въвлечена в световната търговия с дрога и е основна част от „Балкански картел“, за който международните полицейски организации твърдят, че е в разцвет, пише белградският всекидневник „Политика“, цитиран от "Фокус".

Министерството на вътрешните работи на Сърбия е потвърдило, че през изминалите две години в страната са заловени над 10 тона дрога – през миналата година четири, а през тази - повече от шест, с което 2019 година става рекордна по заловена дрога, откакто се води статистика.

В тази статистика не е включена иззетата марихуана в „Йованица“ – 650 килограма, подготвени за продажба и други близо четири тона.

Дарко Шарич, известен още като Балканския Ел Чапо, и Радослав Цвийович, когото мнозина наричат новосадския Ескобар, са най-големите дилъри на кокаин.

Що се отнася до хероина, „Политика“ пише, че най-голямото изземване през тази година в Сърбия е станало в средата на ноември, когато са били конфискувани 77 кг на стойност 5 милиона евро при ареста на заподозрения нарколидер Младен Новакович-Точило.

Изданието привежда и доклади на Европейския център за проследяване на дрогата и Европол, че освен традиционно най-големите колумбийски и италиански криминални групи, картели от Сърбия и Албания придобиват все по-голямо значение в търговията с кокаин.

„Подчертава се, че сръбските престъпници работят добре с „колегите си“ от другите страни от бивша Югославия и затова европейската полиция ги нарича „Балкански картел“, пише „Политика“.

Този картел е съставен от криминални групи от територията на бивша Югославия, а „най-активни са сърбите, хърватите и черногорците, които си сътрудничат едни с други, както и със съседите: албанци, българи и италианци“.

Вестникът отбелязва, че за разлика от кокаина, който идва от Латинска Америка, хероинът идва от Изток – предимно от Афганистан и в по-малка степен от Пакистан, Иран, Източна Турция и централноазиатските страни.

„Главните канали за контрабанда на хероин (до страните от ЕС) минават през Турция, България, Албания, а след това през Косово и Сърбия“, пише вестникът, като добавя, че когато хероинът пристигне в Косово, наркоклановете го опаковат в по-малки количества и след това го транспортират по суша.