Като ден за протести се очертава този понеделник. Гражданско недоволство ще има по различни теми - срещу оставката на социалния министър Бисер Петков, срещу назначаването на Иван Гешев за главен прокурор и срещу бъдещия предизвестен избор на Сотир Цацаров за председател на антикорупционната комисия, както и за един обещаван от дълго време и даже "осветен" с шампанско път в Кърджалийско.

Част от майките на деца с увреждания организират днес протест в защита на Бисер Петков, който бе отстранен от поста социален министър, съобщи бТВ.

Майките пак в защита на министъра

Оставката на Петков беше поискана и приета от премиера Бойко Борисов в петък, а доводът беше забавяне в темповете на работа на социалното министерство. 

Петков подава оставка за втори път, но първата не беше приета отново след протести и недоволство от страна на майките на деца с увреждания. Днес те отново ще се съберат пред министерството, за да окажат подкрепата си за него. 

Протестиращите майки припомнят, че именно под негово ръководството Министерството на труда и социалната политика е създало два ключови за живота на хората с увреждания закона и Петков стои зад очакваната с десетилетия реформа в сферата на социалните политики за децата и хората с увреждания. Вчера Борисов заяви, че поста ще бъде зает от Деница Сачева, която в момента е зам.-министър на образованието.

Вик за свобода и справедливост

"Светлината срещу Мрака. Вик за свобода и справедливост". Така пък е озаглавен поредния протест срещу избора на нов главен прокурор - Иван Гешев. Указ за назначаването му президентът Румен Радев подписа миналата седмица. Сегашният главен прокурор Цацаров пък се ползва с голяма парламентарна подкрепа в конкурса за нов председател на КПКОНПИ. Демонстрацията отново ще се проведе в 18 ч пред Съдебната палата.

"След Гешев ни готвят Цацаров, като втори главен прокурор, както се мотивира вносителят Емил Димитров - Ревизоро. Това прави от Прокуратурата и КПКОНПИ опасна симбиоза, която ще получи пълне контрол върху всичко в Държавата! Всъщност идеята е Цацаров да остане истинският властелин на обвинението! Нямаме друг избор, освен отново да сме гневни и непреклонни", пишат организаторите от Инициатива "Правосъдие за всеки".

В непрекъснато очакване

Протест ще блокира и пътя от Кърджали до Ардино, който се нуждае от спешен ремонт и е единствената връзка между двете населени места.

Инициативен комитет обяви, че днес ще блокира символично пътя, тъй като сигналите за рехабилитация на шосето са били без резултат. И дават заявка блокадата да е тридневна.

От Пътната агенция признават, че пътят не е в добро състояние. През последните години в частичен ремонт са инвестирани близо 2,5 милиона лева. За цялостен ремонт на пътя обаче са необходими над 9,3 милиона лева. Сума, която засега в бюджета на АПИ няма. В очакване на ремонта кметът на Падина сам започна да кърпи пътя, който преминава през селото му.

Пред бТВ жители разказват как от години слушат обещания, а въпросното трасе 

"Очакваме през пролетта да започнат работа. От две години ни лъжат. Министър Николай Нанков ((сега зам.-министър на МРРБ, б.р.) дойде, шампанско гърмяхме, първа копка направихме през 2019-а...", споделят участниците в блокадата.