В ДПС все още не са решили кого да подкрепят за шеф на КПКОНПИ. Зам.-шефът на партията Йордан Цонев каза пред БНР, че не вижда проблем да подкрепят издигнатият от управляващите Сотир Цацаров. Според Цонев Цацаров е блестящ юрист с голям стаж на най-висшите постове и като съдия, и като главен прокурор.

Цонев каза още, че до официалното назначаване на Иван Гешев за главен прокурор не би коментирал избора му, защото това е избор на професионалната гилдия. Фактите обаче са по-различни - Гешев бе избран от Висшия съдебен съвет, в чиито състав са 11 души, пратени там от парламента. И всички тези 11 членове на съвета гласуваха в подкрепа на Гешев.

"Вероятно натрупани проблеми в системата. Ако премиерът следва тази логика, трябва и други оставки да поиска, защото доста системи стоят нереформирани. Няма нищо нелогично в тези оставки, но те вече не са отдушник на натрупаното напрежение".

Така Цонев коментира оставката на Бисер Петков. Той заяви, че в България са правени истински реформи по времето на премиера Иван Костов, по времето на СДС, във времето, когато приемаха България в Европейския съюз и НАТО.

"Когато не правиш реформи, когато един сектор, като здравеопазването, работи в уникален вид - такъв няма никъде, няма как този сектор да подобри ефективността си. Обществото иска да има реформи в нереформираните сектори", смята Цонев.

Според него бюджетът за 2020-а е "повече от същото", защото има повече приходи, но разходите са неефективни.

"Реформите се правят с програма. Те се правят с политическа воля и съгласия. През бюджета се вижда какви ще бъдат реформите", заяви депутатът от ДПС.

Според него в Бюджет 2020, е липса на реформи. ДПС и на второ четене ще гласува против бюджета.

"Ще подкрепяме всички законопроекти, които отразяват евроатлантическата ни ориентация, абсолютно всички, независимо, че ГЕРБ и националистите са на власт. Ние няма да променим нашата политика. ДПС се е борило 30 години България да бъде член на ЕС и НАТО", категоричен бе Цонев, но уточни: "Нашето отношение към ГЕРБ е остро от първия ден на това правителство".