Джихадистката група "Ислямска държава" (ИД) заяви в четвъртък, че е причинила сблъсъка между два френски вертолета, при които в Мали загинаха 13 войници, предаде днес Франс прес.

Джихадистите казаха че са направили това, принуждавайки единия от вертолетите да се оттегли след засада.

Те се сблъскаха в понеделник по време на нощна бойна операция срещу джихадистите в южната част на Мали.

Според френската армия те са били повикани в подкрепа на сражаващи се с противник командоси в сектор, където френските анти-джихадски сили от мисията с кодово име "Баркан" редовно провеждат операции срещу въоръжени групировки, включително "Ислямска държава".

Двете черни кутии на хеликоптерите бяха извадени за анализ.

В изявление, публикувано в обичайния ѝ канал, приложението Telegram, групата ИД твърди, че е направила засада на конвой от френски войници в района на Менака.

Хеликоптер с подкрепления за сухопътните войски се опитал да кацне на мястото на засадата, но "войници на халифата стреляли по вертолета, принуждавайки го да отстъпи и да се сблъска с друг хеликоптер, причинявайки смъртта на 13 войници “, се казва в изявлението.

Френската министърка на въоръжените сили Флоранс Парли се поклони в сряда в Мали пред ковчезите на 13-те войници.

Национална церемония за отдаване на почит на загиналите, председателствана от президента Еманюел Макрон, ще се проведе в понеделник в Дома на инвалидите, военен символ в Париж, който от ХVII век е дом на ветерани и ранени от войната и където гробът на Наполеон Бонапарт.

Гибелта на 13-те военни е една от най-големите загуби на френските въоръжени сили след атентата срещу щаба в Бейрут през 1983 г., при който загинаха 58 души.

В операция "Баркан" участват 4500 военни. След шест години френска намеса джихадистките нападения в северната част на Мали продължават и се разпространяват в централната част на страната, както и в съседните Буркина Фасо и Нигер, отбелязва Франс прес.