Леон Панета, оглавявал последователно ЦРУ и Пентагона при президента Барак Обама, яростно го критикува в мемоарите си, пише специализираното издание "Макклачи Ди Си".

При това той напада президента, който неведнъж изтъкна, че е бил горд при него да работи такъв човек.

До голяма степен поведението на Обама наподобява това на професор по право, отколкото на лидер на световна сила, пише Панета в новата си книга "Достойни битки". Така например президентът не оказал достатъчен натиск в Ирак да останат някакви американски войски след изтеглянето. Ако успеел, можело да бъде избегнато надигането и превръщането в глобална заплаха на джихадистката групировка "Ислямска държава".

"Такова присъствие би могло доста да помогне на иракската армия по въпроса за справянето с възраждането на "Ал Кайда" и религиозното насилие, заляло страната", пише Панета, който бе шеф на ЦРУ през 2009-2011 г. и на Пентагона през 2011-2013 г.

Той критикува Обама и за това, че не е наредил въздушни удари по Сирия през 2013 г., след като е предупредил нейния лидер Башар Асад, че ще прекрачи червената линия с използването на химически оръжия. Вместо това президентът на САЩ избрал да търси дипломатическо разрешение на проблема.

"Почуствах, че резултатът е удар по доверието в САЩ. Когато президентът като главнокомандващ тегли червената линия, е много важно той да действа... След като  не последва отговор, светът получи грешно послание", твърди в книгата си Панета.

Той обаче изтъква, че евентуално нахлуване в Сирия би довело до гибелта на много хора. Но Панета предупреждава, че "закъснението и половинчатите стъпки също имат последствия".

Книгата "Достойни битки"

"Достойни битки" е поредната книга на бивш служител на администрацията на Обама, която поставя под съмнение лидерските му способности, отбелязва "Макклачи Ди Си".

Наскоро друг ексшеф на Пентагона - Робърт Гейтс, обвини президента за неправилните действия на армията в Афганистан.

А Хилари Клинтън - държавен секретар при първия мандат на Обама, се опитва да се дистанцира от своя президент. В скорошно интервю тя заяви,, че фокусът на външната му политика бил най-вече да не се допускат зад граница грешки, които биха могли да доведат до американска военна намеса. Тя напада Обама и за това, че не се вслушал в съвета й да бъдат въоръжени сирийските бунтовници.

Вицепрезидентът Джо Байдън смята, че такива изблици са недопустими, докато Обама все още е на власт. Такава практика обаче е често явление в САЩ. Тя се превърна в отделен литературен жанр по време на втория мандат на Роналд Рейгън в периода 1985-1989 г. "Рейгън стана първият в историята на САЩ президент, който още управлява, но вече страда от дисекция приживе от бивши свои служители", писа по този повод още тогава сп. "Пийпъл".

"Авторите искат да издадат творбите си, докато въпросите са все още в новините", коментира Стивън Уейн - професор от университета в Джорджтаун, специализирал се в президентското управление.

Според него твърденията в мемоарите на Леон Панета показват противоречията, които имат място в Белия дом.

Ролята на Леон Панета в администрацията на Барак Обама бяха върхът на една дълга и влиятелна кариера във Вашингтон. Макар и от Демократическата партия, той успя да стане една от най-видните фигури, изключително важни и за двете големи партии в САЩ.

Обама се здрависва за сбогом с Леон Панета, който на 7 януари 2013 г. сдаде поста си като шеф на Пентагона и бе наследен от Чък Хейгъл.

В продължение на 16 години Панета е член на Камарата на представителите в Конгреса. Там е един от хората, най-активно занимаващи се с федералния бюджет на САЩ.

Влиза в Белия дом по времето на Бил Клинтън като шеф първо на Службата за управление и бюджет (1993 г.),  а после - на президентската администрация през 1994-1997 г. След принудителна "почивка" през двата мандата (2001-2009 г.) на републиканеца Джордж Буш-младши Панета отново се завръща в голямата игра. Това става след встъпването в длъжност на Барак Обама през 2009 г.

Книгата на Панета обаче не е изцяло критична към настоящия президент. Бившият шеф на ЦРУ и Пентагона не пести похвалите към държавния глава за ликвидирането на Осама бин Ладен през 2011 г. Според Панета убийството на терорист номер 1 е резултат на дългогодишна работа и голямата смелост на Обама.

Авторът изтъква също, че настоящият президент на САЩ успял да надвие своите противници и да постигне напредък в много области - от борбата с тероризма до изправянето на икономиката на крака.

Самият Панета отхвърли наскоро в интервю нападките, че криките му срещу Обама са преждевременни и прекалени. Той смята, че президентът би могъл да се поучи от грешките си, описани в книгата "Достойни битки".

"В интерес на истината, той започна да прави добри неща с подхода си към "Ислямска държава", каза Панета пред телевизия Ен Би Си. И даде за пример решенията за въздушните удари срещу джихадистите и за оставянето на 10 000 военнослужещи в Афганистан.