Американската посланичка в България Херо Мустафа обяви, че ще работни съвместно с правна съветничка от САЩ, "правителството и гражданското общество, за да засилим върховенството на закона, да насърчим независимостта на съдилищата и да се борим с корупцията".

Те щели да използват "многообразен подход, включващ и употребата на инструменти със зъби".

Мустафа изнесе публична лекция пред Атлантическия клуб в София. Тя беше озаглавена "Американско-българските отношения: Следващите 30 години", като коментарът и за състоянието на демокрацията в България бе в края на изявлението.

Американската посланичка Херо Мустафа се поздравява с бившия премиер Симеон Сакскобургготски.

Преди това посланичката призна важната роля, която България играе във външната политика на САЩ.

"България е силно ангажирана към една силна Европа и е надежден съюзник на Балканите със стратегическа важност"

 
Тя започна с кратко обръщение на български език.
 
"Вчера в САЩ беше Денят на благодарността - ден за размисъл за всички, за това, за което сме благодарни. Тази години аз съм благодарна, че живея в тази чудесна страна - България. Всеки ден научавам повече за българите и тяхната древна култура, както и това което ви вълнува. Именно заради народа аз съм оптимист за бъдещето на България и за отношенията между нашите две страни".
 
Херо Мустафа обърна внимание на стратегическото партньорство на САЩ и България, на икономическите връзки между двете страни и отново акцентира върху един от големите приоритети на мандата си - да подкрепи усилията на София за диверсификация на газовите доставки. 
Президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси.

 

Мустафа акцентира върху подписаното споразумение за партньорство между Тръмп и Борисов. 

"Много важен резултат бе установяването на структура, на пътна карта за продължаване на плодотворните ни взаимоотношения в три основни сфери от взаимен интерес:

- сигурност и съдействие при отбраната. 

- икономическа търговия и енергийно взаимодействие.

- засилване на демокрацията и върховенството на закона. 

Сигурност и отбрана

"САЩ и България установиха здрава връзка след падането на комунизма. Отворихме служба за взаимодействие при отбраната в София през 1999 г. През 2006 г. пък подписахме споразумение, което разреши на американските военни да увеличат своето участие при многостранни и двустранни учения тук - в България. Оттогава насам ние сме инвестирали над 50 млн. долара във военни обекти в България. Имахме 200 съвместни военни учения само през 2019 г. Българските войници са се били рамо до рамо с американските в Ирак, Афганистан и са участвали в коалиционни операции в Либия, Косово и Босна. България също така е на път да достигне целите си в отбраната за НАТО до 2024 г. И скорошните покупки на F-16 демонстрира, че България активно поема стъпки, за да модернизира армията си, за да стане по-способен съюзник и партньор". 

По думите й е изготвен 10-годишен план за сътрудничество във военната сфера, за да се "контрират морски, кибер и хибридни заплахи в региона на Черно море".

Проучват се възможности "съвместно да произвеждаме части и елементи във военния сектор".

Икономическа търговия и енергия

След това Мустафа се насочи към "икономическата търговия и енергията".  

Херо Мустафа не пропусна да обърне внимание и на това, че България се е развила сериозно през последните 30 години.

"Намираме се в един разделен момент в историята. През тази година се навършват 30 години от падането на Берлинската стена и 15 години от членството на България в НАТО. Ние заедно - САЩ и България - постигнахме много в последните 30 години, най-вече що се отнася до засилването на военните и търговските взаимоотношения. През последните 30 години забелязахме как България се възражда от руините на комунистическата планова икономика, установява разцъфтяващ IT-сектор и се възползва от все по-задълбочаващите се връзки със западни компании".

Мустафа подчерта, че до момента американски компании са налели повече от 2,5 млрд. долара в икономиката, като са "довели ноу-хау и капитал". По този начин "са създали над 30 000 високоплатени работни места, особено в производството, енергетиката и модерното селско стопанство".

Бившият премиер Симеон Сакскобургогтски, министърът на икономиката Емил Караниколов, депутати бяха сред слушателите на лекцията на посланичката на САЩ.

Особено място в речта на посланика зае темата за енергийната независимост на България. 

"Мандатът ми е посветен на усилията да подкрепя България в диверсификацията на енергийните ѝ доставки. Най-накрая ще бъде представена истинска конкуренция в газовия пазар на България. Това ще позволи на българите да имат по-ниски цени. За разлика от "Турски поток", който се опитва да превърне България в една транзитна държава, интерконекторът Бургас-Александруполис ще помогне на страната да стане истински енергиен хъб и регионален център за търговия на газ. Нека не спираме дотук. Нека да построим връзки със съседни страни като Румъния или Сърбия, през Балканите към Унгария и Австрия". 

Мустафа подчерта необходимостта да се уверим, че "5G мрежите в България са построени с качествен контрол за сигурността". 
 
 

Демокрация и върховенство на закона
 

Американска посланичка обяви, че скоро в България ще пристигне правна съветничка.

"Планирам да работя отблизо с нея, заедно с правителството и гражданското общество, за да засилим върховенството на закона, да насърчим независимостта на съдилищата и да се борим с корупцията".  

Тя обяви, че е готова да използва "инструменти със зъби", сред които провизия на Държавния департамент на САЩ, насочена срещу клептокрацията. 

"Този акт подпомага усилията на САЩ да се бори с корупцията в глобален мащаб. Позволява ни да налагаме забрани за издаване на визи на чуждестранни служители и техни близки. Подобни тежки мерки ще облагоприятстват България в дългосрочен план.

Мустафа посочи, че трябва да се подкрепят опитите за осигуряване на независима медийна среда.

"В допълнение към насърчаването на прозрачността, силната демокрация също трябва да защитава свободата на медиите и уважаването на гласовете на малцинствата. Гражданите трябва да имат вяра в правителството и институциите. Само тогава може да достигнете пълния си потенциал".

 
„Работим да се засили и българската демокрация, да се подобрят възможностите на свободния пазар в България. При борбата за напредък в областта на върховенството на закона държа на партньорството между посолството и неправителствените организации, които са посветили техните усилия за развитие на човешкия капитал в България. Разбирам, че всичко, което сме постигнали дотук, е изградено в продължение на 30 години тежък труд. Нашите успехи са дошли чрез взаимното ни желание да растем като съюзници и партньори в един свободен, сигурен и проспериращ свят“, добави още тя.

Херо Мустафа завърши с ласкателство към България и българите. 

"Ние постигнахме много през последните 30 години. Но имаме много повече на хоризонта. Ще празнуваме през следващите 3, 30 и много повече години. Надявам се по време на престоя си в България не само да се запозная с обикновените българи, които демонстрират кураж, издръжливост и креативност във всекидневните си животи, но и да се докосна до огромния потенциал на българския народ - да пренеса българо-американските отношения на ново равнище".