Конгресът покани американския президент Доналд Тръмп на първото му изслушване за неговото отстраняване от длъжност на 4 декември, предаде Би Би Си.

Джеролд Надлър, демократът, председател на Комисията по съдебната власт, заяви, че Тръмп или да присъства или „да спре да се оплаква от процеса“.

Ако дойде на изслушването, президентът ще може да разпитва свидетели.

Следващата фаза на разследването ще се съсредоточи върху телефонния разговор между Тръмп и украинския му колега Володимир Зеленски на 25 юли т.г.

В този разговор, чиято стенограма Белия дом публикува, Тръмп е помолил Зеленски за "услуга"  - да разследва Джо Байдън, бивш вицепрезидент и вероятен кандидат на демократите за президент в изборите догодина. Тръмп поиска украинските власти да разскледват и Хънтър Байдън, син на Джо Байдън, който известно време е бил член на борда на украинската енергийна компания "Бурисма".

Демократите основават обвиненията си на това, че Тръмп е търсел помощта на чужда държава за свой личен интереси и за целта е задържал военна помощ за Украйна на стойност $391 млн. Президентът отрича всякакви неправомерни действия и нарича разследването „лов на вещици“.

Миналата седмица Комисията по разузнаването на Камарата на представителите приключи две седмици от публични изслушвания, които последваха няколко седмици от изслушвания на свидетели при закрити врати.

Адам Шиф, демократът, председателстващ Комисията по разузнаването, каза, че комисиите, водещи разследването - по разузнаването, наздора и по външните работи - сега работят над техния доклад, който ще бъде публикуван на 3 декември.

Надлър писа на Тръмп, канейки го на изслушването идния месец.

"Основно, президентът има избор", каза Надлър. "Той може да се възползва от тази възможност да бъде представен на изслушванията за отстраняване от длъжност или или може да спре да се оплаква от процеса".

"Надявам се той да избере да участва в разследването, пряко или чрез адвокат, както други президенти са правили преди него".

В писмото си до президента Надлър казва, че изслушването ще бъде възможност за обсъждане на историческата и конституционна основа за отстраняване от длъжност.

"Така че искаме да обсъдим дали вашите действия дават основание на упражняването на правомощията на Камарата да приеме обвинения за отстраняване от длъжност", добавя той.

Той е дава на Тръмп време до 1 часа сутринта българско време на 2 декември да потвърди дали и как ще участва в изслушването и ако ще го представлява адвокат, кой ще бъде той.

Очаква се Комисията по съдебната власт да започне формулирането на обвиненията за отстраняване от длъжност в началото на декември.

След гласуване в контролираната от демократите Камара на представителите, ще започне процес в Сената, където мнозинство имат републиканците.

За отстраняване на президента от дължност, трябва мнозинство от две трети от 100-те сенатори.

Белия дом и някои републиканци искат съдебният процес да бъде ограничен до две седмици.