Днес във Вашингтон започва голям политически спектакъл - първите открити изслушвания на ключови свидетели по разследването за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Тръмп вече определи изслушванията като "маскарад" и се зарече да потърси реванш на изборите догодина.

Седмици наред при закрити врата в продължение на часове бяха изслушани в Конгреса ключови свидетели по случая. Сега първи ще говори американският шарже д'афер в Киев Бил Тейлър, който беше и един от изслушаните при закрити врата. Изслушването му ще бъде пред комисията по разузнаване в Камарата на представителите.

Демократите не са го избрали случайно. Неговите показания през октомври бяха сред онези, които най-силно затвърдиха подозренията за шантаж на Тръмп спрямо Украйна.

Тази фаза на публични изслушвания показва, че демократите се доближават до края на разследването си, за да съставят обвинително досие за импийчмът срещу милиардера. Подобна процедура не е имало в САЩ от над 20 години. Предната беше "аферата Люински", засегнала президента демократ Бил Клинтън.

Демократите обвиняват президента Тръмп, че е злоупотребил с президентските правомощия, като е упражнил натиск над Украйна заради своите собствени изборни интереси. В центъра на аферата е телефонният разговор на Тръмп с украинския президент Володимир Зеленски на 25 юли.

Тогава Тръмп поискал от украински си колега да насочи вниманието си върху бившия вицепрезидент на САЩ, демократа Джо Байдън, който е в добри позиции да се изправи срещу него на президентските избори догодина.

Подозира се, че Тръмп по това време е обвързал размразяването на американска военна помощ за Украйна в размер на 400 милиона долара с открито обявяване от Киев, че ще разследва по-специално бизнес делата на сина на Байдън - Хънтър, работил от 2014 г. до 2019 г. в голяма украинска газова компания.

Белият дом определи това като клевета и отказа да сътрудничи на разследването. Тръмп го нарече на няколко пъти "лов на вещици" и дори веднъж каза, че става дума за "опит за държавен преврат".

Републикански членове на комисията по разузнаването поискаха, но без успех, да свидетелства открито и Хънтър Байдън, както и анонимният разобличител, извадил наяве цялата афера.

По време на разследването разказите на дузина представители обрисуваха паралелна дипломация спрямо Киев, водена от личния адвокат на Доналд Тръмп - Руди Джулиани. Тази паралелната дипломация спрямо Украйна е породила безпокойство и освен разобличителят и редица дългогодишни дипломати в САЩ са предупредили своите началници.

След Тейлър комисията по разузнаването ще изслуша Джордж Кент, високопоставен представител от Държавния департамент, специалист по Украйна. В петък ще бъде изслушването на бившата посланичка на САЩ в Киев Мари Йованович, внезапно отстранена от поста си през пролетта, след като е била обект на враждебна кампания, водена от Джулиани.