Американският президент Доналд Тръмп каза, че ще обяви мексиканските наркокартели за терористи, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Той заяви, че те са отговорни за смъртта на 100 000 американци годишно.

"Вижте, губим по 100 000 души на година заради това което става, и това, което идва от Мексико", каза Тръмп в интервю за бившия водещ от "Фокс нюз" Бил О'Райли, излъчено на живо на неговия уебсайт.

В списъка си с терористични организации САЩ нямат в момента нито една групировка от Мексико, а в цяла Латинска Америка за терористична организация е обявена само колумбийската Армия за национално освобождение.

"Те ще бъдат обозначени...работя по този въпрос през последните 90 дни. Знаете, определянето не е толкова лесно, трябва да се измине през един процес и ние сме напреднали по този процес", сподели Тръмп, цитиран от Ройтерс.

Малко след това бе публикувано изявление на мексиканския външен министър, в което той пожелава за незабавна среща на високо ниво с представители на Държавния департамент, за да се уточни правното обозначаване, както и потока от оръжия и пари към организираната престъпност.

"Външният министър ще установи контакт с колегата си Майкъл Помпео, за да обсъдят този много важен въпрос за двустранната програма", се твърди в съобщение от министерството.

Когато определена група е обозначена като терористична организация, съгласно правото на САЩ вече е незаконно за хора от страната съзнателно да предлагат подкрепа на нейни представители и те не могат да влизат в страната и може да бъдат депортирани.