СИМОНА РУСЕВА

След 9 години, прекарани зад решетки, 6 от които в килия за смъртни в Тексас, Манюел Велез най-сетне е свободен човек. Той е получил най-тежкото наказание за убийство, което не е извършил, съобщи днес в. “Хюстън кроникъл”.“

"Той дори не би следвало да бъде арестуван. Всички ние в САЩ трябва да се срамуваме за стореното му зло и за недопустимата грешка на правосъдието. Този човек в продължение на 9 години беше на крачка от смъртта”, цитиран е адвокатът на Велез Брайън Стъл.

Манюел е бил задържан през 2005 г. по подозрение в извършване на убийство. През 2008 г. чува присъдата си – смърт!

Подсъдимият е бил признат за виновен, че по особено жесток начин е умъртвил едногодишния син на приятелката си, с която заживял на семейни начала. Той ненавиждал детето от друг баща, то помрачавало личното му щастие. 

Магистратите остават глухи за оневиняващите доказателства, представени от защитника Стъл. Довереникът му страда от умствена изостаналост, неграмотен е. По време на следствието е подписал протокол за разпит, в който е направил пълни самопризнания, че е убил детето. Пред съда отрича да е признавал, а и не бил в състояние да прочете записаното в протокола. Наредили му да подпише и го е направил, без да знае съдържанието.

Нищо не помага. Присъдата е произнесена, виновният е заключен в килия на затвора в Хънтсвийл. Адвокатът продължава да се бори за справедливост. Той успява да докаже, че детето на приятелката му е получило смъртоносни наранявания по главата във време, когато Манюел Велез изобщо не е могъл да е на местопрестъплението. Тогава той се е намирал по работа в Тенеси, на 1000 км от дома си.

Това през 2012 г. обръща делото, но трябва да минат още близо две години, докато най-сетне невинният Велез напусне килията за смъртни.

Сега той ще получи солидно обезщетение, но парите няма да могат да му върнат загубените години, нито ще заличат психичната му травма.

По официални данни от 1973 г. досега в САЩ смъртно наказание са получили 146 невинни, 10 от които в Тексас. Един от тях е Манюел Велез.