Китайският гигант в онлайн търговията "Алибаба" (Alibaba) събра днес над 11 милиарда долара при излизането си на Хонконгската фондова борса, което стана най-голямото предлагане на акции в града от 2010 година, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Акциите на "Алибаба" скочиха с близо 7 процента в началото на сесията на Хонконгската фондова борса и една се търгуваше за 188,10 хонконгски долара или за 24,03 щатски долара. Цената при листването на акциите на "Алибаба" бе 176 хонконгски долара.

"Благодаря ви Хонконг и ви благодаря HKEX. Вашата реформа през последните няколко години ни даде възможност да осъзнаем това, което сме пропуснали преди пет години“, каза изпълнителният директор Даниел Джан, цитиран от Ройтерс.

Джан намеква за дългочаканото листване на компанията именно в Хонконг. "Алибаба" се надяваше първото й предлагане на акции да стане именно там, но в крайна сметка то се състоя в Ню Йорк преди 5 години. През 2014 година събра цели 25 млрд. долара. Според обобщените данни на тамошната търговска борска "Алибаба" е петата най-търгувана компания за 2019 г. със средно 2,6 млрд. долара на ден.

Тържественото и успешно излизане на "Алибаба" на борсата в бившата британска колония, разтърсвана от шест месеца на протести срещу пропекинското управление, бе белязано и с присъствие на сили на реда за борба с размириците, които бяха разположени пред сградата на Хонконгската фондова борса, докато течеше церемонията по пускането на акциите на "Алибаба", уточни АФП.

Основателят на "Алибаба", 55-годишния Джак Ма, е най-богатият предприемач в Китай. Неговото състояние се оценява на 39 милиарда долара, според проучване на медийната компания "Хужун рипорт" (Hurun Report).

Кодът на акциите на компанията "Алибаба" е 9988 и е омоним на китайски за "вечно благоденствие", отбеляза пък Асошиейтед прес.