Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Американският президент Доналд Тръмп посрещна българския премиер Бойко Борисов в Белия дом.

Срещата се проведе в Овалния кабинет. Разговорът започна с обсъждане на визовия режим за българите и евентуална бъдеща визита на американския президент в България.

Борисов изтъкна при срещата, че България харчи над 3% от БВП за отбрана, което е повече от исканите от Тръмп 2%. След тези думи американският президент похвали страната ни.

"Вие сте пример за Германия. България купува страхотни американски оръжия, най-добрите в света", каза още Тръмп.

Малко преди това президентът на САЩ благодари на Борисов, че го е удостоил с честта да го посети в Белия дом и посочи, че България е постъпила правилно, след като е поръчала бойни самолети... F-35 (бел. ред. - всъщност България е поръчала самолети F-16).

„Искам да благодаря на министър-председателя на България, че е тук. Чест е, че ни гостувате в Белия дом. Имаме среща след малко, между вашите и моите представители и мисля, че ще имаме много продуктивна среща.

Те са поръчали няколко F-35 и някои други неща. Купили са много оръжия от САЩ, най-добрите са в света. Очаквам с нетърпение срещата ни“, отбеляза преди двустранния разговор Тръмп.

Двамата обсъдиха и сделката за новите изтребители F-16 и доставките на американски втечнен газ.

В края на срещата премиерът публикува във фейсбук благодарствено съобщение, в което сподели, че разговорите са били "от голяма полза за развитието на стратегическото партньорство между България и САЩ".

За финал ще бъде обнародвана съвместна декларация.

Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА

По-рано днес с 21 топовни салюта Бойко Борисов и водената от него делегация бяха посрещнати в Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк „Арлингтън“, щата Вирджиния, съобщиха от пресцентъра на МС.

Борисов поднесе венец на Мемориала - един от най-знаковите паметници на САЩ, където са положени останките на неизвестни американски войници от Първата и Втората световни, както и от Корейската война.

„Тук, на това място, човек най-много се сеща за това, колко е ценен мирът“, отбеляза премиерът Борисов. След това министър-председателят и делегацията разгледаха комплекса.

Българският премиер подари на музея на Националния гробищен парк кортик с образа на Св. Георги.

Войници от 3-ти американски пехотен полк („Старата гвардия“) пазят денонощно Мемориала (гробница) и извършват официален ритуал за „смяна на караула“ на всеки час. Паметниците, мемориалите и дървета са посветени в памет на личности - астронавти, медицински сестри, свещеници, военни кореспонденти и неизвестни воини, както и на значими събития от историята на американския народ, допълниха още от пресцентъра на Борисов.

На официалния профил във фейсбук на премиера се появяваше в реално време информация за почти за всяка негова стъпка.

Включително и SUV-овете Шевролет, с които ги возят.

По-късно министър-председателят проведе срещи с ръководствата на Международния републикански институт (IRI) и на Националния демократичен институт (NDI) в рамките на официалното си посещение.

В началото на разговора си с президента на IRI Даниел Туининг Борисов отбеляза, че многозвездните генерали, участвали в церемонията в Националния гробищен парк „Арлингтън“, с която бе посрещната българската делегация, са се подготвяли през 2009 г. в българо-американската база в Ново село.

„Стана ми драго, защото те познават България толкова добре, истински военни партньори", изтъкна българският министър-председател.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.