Администрацията на президента Доналд Тръмп има имидж на транзакционна дипломация. Това каза пред "Фокус" политологът Даниел Смилов по повод посещението на Бойко Борисов в САЩ.

"Тоест, очаква от другата страна също да предложи нещо, да даде нещо. От тази гледна точка България стои добре след сделката с F-16, но тук трябва да кажем, че стратегическите партньорства не могат да бъдат изграждани само на такъв тип транзакционни отношения, те са в дългосрочен план и трябва да стъпват и на общи ценности, на базата на които да се изграждат конкретни сделки.

Това е, което трябва да стане, и това е, за което трябва да гледаме. И не бива да има компромиси, да речем между икономически интереси и ценности като свобода на слово, борба с корупцията и т.н. Тоест не бива да става нещо като изтъргуване на, да речем някакъв икономически интерес срещу затваряне очите от страна на партньорите по отношение на проблеми в да речем демокрацията, медиите или борбата с корупцията от една или друга страна", каза Смилов.
 

Той изтъкна, че репутацията на България по въпроси като корупция, бизнес среда и т.н. не е много добра.

"България има имидж на страна, в която има много силно руско влияние. Това влияние е както икономическо - има доста икономически проекти с руско участие - така и политическо. А през последно време виждаме и че руски служби са се опитвали да извършват различни действия на територията на страната.

Това е също фактор, който няма как да не окаже влияние върху намеренията на американския бизнес да дойде в България. И тази визита, надявам се, ще бъде удобен повод за двете страни да засилят мерките срещу неправомерно влияние на трети държави, включително Русия, на територията на България", каза Смилов.

Според него би било голям успех, ако има положително развитие по въпроса за отпадане на визите за българкси граждани.

"Трябва броят на неуспешни кандидатствания за виза да спадне под определен процент, а ние още реално не сме постигнали това. Така че американската администрация има техническо извинение да продължи да налага визи на българи.

От друга страна видяхме, че през годината Полша всъщност се сдоби със статут на страна без визи. Има някаква постепенна промяна по отношение на Източна Европа. Ако ние успеем да влезем в тази тенденция, би било добре за България и определено това е един от въпросите от взаимен интерес, който ще бъде доста централен при преговорите", смята Смилов.