"В България антируска политика не може да бъде проведена, така че да се обърнат чувствата на населението."

Това заяви пред БНР социологът Андрей Райчев по повод посрещението на Бойко Борисов САЩ. И допълни, че у нас се правя антируски демонстрации, но не се води антируска политика.

Райчев коментира, че не очаква Тръмп да "размаха пръст" на Борисов заради руското влияние в страната ни.

"Америка знае, че България е русофилска страна", коментира той.

Според Райчев САЩ гледат на България в по-широк контекст. И ако се стигне до вариант "НАТО без Турция", тогава България става самата граница на НАТО и за първи път отношенията между България и САЩ не са подробност, а стават съществени:

"Защото политиката на Съединените щати у нас винаги се е свеждала до нещо много просто - виж какво правят руснаците и го спри. Тоест, България се е мислела само в голямото противопоставяне от времето на Студената война - Русия-Америка. Горе-долу така продължи и в последните 30 години. Сега това не е така. Те са заинтересовани от стабилност на Балканите", смята Райчев.

Според него Албания, Македония, България и Румъния са в списъка на САЩ за изваждане от руското влияние и превръщането им в близък съюзник, но и в антируски щит.

Райчев смята, че Борисов няма нужда от големи демонстрации.

"Разбира се, че ще се хвали, със сигурност, но няма нужда от нещо екстраординарно. Той си спечели игрите вътре в България", каза Райчев.