Въоръжените сили на САЩ са загубили безпилотен летателен апарат над либийската столица Триполи, където от месеци съперничещи си въоръжени групи се сражават за установяване на контрол над града, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Африканското командване на силите на САЩ (АФРИКОМ) съобщи, че контактът бил изгубен в четвъртък, докато дронът проучвал състоянието на сигурността и действията на екстремисти. В съобщението не се посочва причината за загубата на апарата, която още се разследва. Операциите с американски дронове в Либия "са изцяло координирани със съответните правителствени служители", казаха от командването.
От 2015 г. Либия е разделена между два центъра на властта. Единият е международно признатото правителство в Триполи, а другият - в източната част на страната. От април силите на източното правителство се опитват да овладеят Триполи.
В сряда италиански дрон беше свален югоизточно от Триполи от силите на източното правителство. През септември авиацията на САЩ нанесе няколко въздушни удара срещу либийския клон на "Ислямска държава" и уби над 40 джихадисти. Това бе първият американски въздушен удар в Либия от повече от година, припомни АП.