Сръбският президент Александър Вучич потвърди, че записът, на който се вижда как агент на руското ГРУ предава плик с пари на високопоставен сръбски представител на службите, е автентичен.

Според официалната информация видеото е заснето в края на декември миналата година, а сръбската за Агенция за военна сигурност е знаела за случая предварително. 

След заседание късно снощи на Съвета за национална сигурност сръбският президент Александър Вучич заяви, че страната е изправена пред изключително офанзивно действие на чуждестранни служби, съобщава белградският вестник "Блиц". 

Вучич каза, че заседанието на Съвета за национална сигурност е било проведено само с една точка в дневния ред - разузнавателна дейност против Сърбия, необходимост от предприемане на мерки за контраразузнавателна защита на страната в бъдеще и укрепване на капацитета на защита на Сърбия от такава дейност.

Вучич подчертал, че Сърбия е подложена на силна разузнавателна дейност от много страни, като изтъкнал, че на територията на Рашка се появяват в свои униформи военни пратеници, които в 90 процента от случаите са винаги представители на военноразузнавателните служби, и които водаят там разговори за политически решения, които биха рушили Сърбия. 

"Реакцията на държавата на това е била силна и тези лица повече няма да имат достъп по който и да било начин нито с информации или събития от значение в Сърбия. Става дума за представители на австрийски, германски и български служби", подчертал Вучич,цитиран от БТА.

Междувременно говорителката на руското външно министерство Мария Захарова определи като "редовна провокация преди важна среща" предполагаемата шпионска афера в Сърбия.

"Предстоят ни контакти на високо равнище. Вече сме свикнали няколко дни преди такива контакти да се появяват интересни сюжети, които се представят като сензации. Минава време и всичко или се опровергава, или се оказва набързо скалъпена провокация. Очевидно задачите на авторите на това видео са били провокационни действия, опит да се настроят хората по определен начин преди редицата разговори, срещи и визити", каза Захарова, коментирайки публикуването на запис, на който руски разузнавач дава пари на предполагаем сръбски агент, чиято самоличност не се разкрива.

Припомняме, че и България беше замесена в шпионския скандал, след като председателят на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун обвини страната ни, че участва в шпионски център, изграден в Скопие.