Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Стотици умрели риби се появиха в р. Въча в района на Кричим. Коритото на реката пресъхва през нощта, тъй като водата от ВЕЦ-овете по течението й спира, съобщи бТВ.

Коритото, пълно с мъртва риба, посреща рано сутрин хората от Кричим, а ситуацията се повтаря в три поредни нощи.

"Множество от градските котки бяха на пир тук, понеже навсякъде беше помляно с риба”, обяснява Денис Исов от "Риболовно движение – Кричим”

Нивото на водата в реката зависи от количеството, което подават трите ВЕЦ-а, които се намират по-нагоре в Балкана. Два от тях – „Въча 1” и „Въча 2” са предупредили екоминистерството, че от 18 до 21 ноември спират работа заради ремонт. Ведомството нарежда на ВЕЦ „Кричим” да компенсира, но само за 18 часа в денонощието.

„В тъмната част на денонощието, когато хората спят, когато не може да се види реката от населението, че в нея няма вода”, казва Атанас Калчев, кмет на град Кричим.

От сдруженията, зарибявали със собствени средства реката, предполагат, че водата бива отклонявана през нощта умишлено.

„Не трябва да се оставя реката да пресъхва, а водата да отива в канала, на който канал - напоителен, има изградени ВЕЦ-ове, частни”, заяви Георги Георгиев, член на Сдружение за доброволно зарибяване на реката „Олимпик 2002”.

Заради измирането на рибата от клуб „Балканка” протестираха пред екоминистерството, допъва телевизията.

"В момента е размножителният период на пъстървата и загубите за природата са най-големи. Искаме оставката на Нено Димов, защото рибите не могат да се адаптират и оцелеят в неговото министерство”, казва Иван от Риболовен клуб "Балканка".

Пред протестиращите от НЕК обясняват, че при подаване на вода повече от 18 часа в денонощие има опасност от източване на язовирите.

"Основно водите от коритото на Кричим се използват за водоснабдяване на града. През нощта се предполага, че нуждата не е в големи количества”, заяви Ани Христова от НЕК.

На въпрос дали е подавана вода към частни ВЕЦ-ове, от екоминистреството отговориха, че проверяват.

Коментари

Тока е по-силен!

Една Стомана-Перник и един ВЕЦ оставиха цял Перник без вода.... вие очаквате да се смилят на милите животинки! Ако има начин да изгонят народонаселението от територията ще го направят! така ще грабят, грабят....

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.