Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Британският лейбъристки лидер Джереми Корбин се опитва да спечели избирателите в страната си с планове за мащабна национализация и контрол върху цените.

Преди предсрочните избори на 12 декември 70-годишният работнически лидер, който често е критикуван за старомодното си левичарство, обещава, че ако избирателите го пратят на "Даунинг стрийт" 10, ще национализира широколентовата мрежа на "Бритиш телеком" (БТ), за да осигури безплатен интернет за всички, предава Ройтерс.

Партията му твърди, че планът ще струва 20 милиарда лири, а ръководството на компанията смята, че цената ще бъде пет пъти по-голяма.

Ройтерс отбелязва, че съобщението на Корбин е свалило акциите на БТ с 3,7 процентни пункта на фондовата борса и е изтрило почти половин милиард лири от пазарната капитализация на компанията.

Корбин обяснява, че ще финансира национализацията с данъци върху дигиталните гиганти Google, Amazon и Facebook.

Ройтерс използва повода, за да припомни останалите приватизационни планове на Корбин. Те включват железниците (в рамките на пет години), от които сега е държавна инфраструктурата, но подвижният състав е частен. Той обещава и да сложи таван на цените на билетите.

Лейбъристите искат да върнат в държавни ръце и 503-годишната пощенска компания "Роял мейл", една от най-старите в света, шест години след нейната приватизация.

Трудовата партия е готова да похарчи и 15 милиарда лири от британския държавен бюджет, за да ренационализира водоснабдителните компании, обвинявани често, че се грижат повече за дивидентите си отколкото за спиране на течовете и за подобряване на качеството на водата, пише Ройтерс.

Най-сетне лейбъристите искат да национализират и енергийния сектор, като започнат от преносните и разпределителните мрежи за ток и газ и след това се заемат с доставчиците.

“Ние ще финансираме огромна програма за инвестиции в нашите пътища, в далекосъобщенията, в гигабайтовия броудбанд (широколентов интернет - б.р.) за разлика от лудата, луда комунистическа схема, която беше очертана по-рано днес”, каза британският министър-председател Борис Джонсън, чиято Консервативна партия води пред лейбъристите в предизборните сондажи.  

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.