Британският лейбъристки лидер Джереми Корбин се опитва да спечели избирателите в страната си с планове за мащабна национализация и контрол върху цените.

Преди предсрочните избори на 12 декември 70-годишният работнически лидер, който често е критикуван за старомодното си левичарство, обещава, че ако избирателите го пратят на "Даунинг стрийт" 10, ще национализира широколентовата мрежа на "Бритиш телеком" (БТ), за да осигури безплатен интернет за всички, предава Ройтерс.

Партията му твърди, че планът ще струва 20 милиарда лири, а ръководството на компанията смята, че цената ще бъде пет пъти по-голяма.

Ройтерс отбелязва, че съобщението на Корбин е свалило акциите на БТ с 3,7 процентни пункта на фондовата борса и е изтрило почти половин милиард лири от пазарната капитализация на компанията.

Корбин обяснява, че ще финансира национализацията с данъци върху дигиталните гиганти Google, Amazon и Facebook.

Ройтерс използва повода, за да припомни останалите приватизационни планове на Корбин. Те включват железниците (в рамките на пет години), от които сега е държавна инфраструктурата, но подвижният състав е частен. Той обещава и да сложи таван на цените на билетите.

Лейбъристите искат да върнат в държавни ръце и 503-годишната пощенска компания "Роял мейл", една от най-старите в света, шест години след нейната приватизация.

Трудовата партия е готова да похарчи и 15 милиарда лири от британския държавен бюджет, за да ренационализира водоснабдителните компании, обвинявани често, че се грижат повече за дивидентите си отколкото за спиране на течовете и за подобряване на качеството на водата, пише Ройтерс.

Най-сетне лейбъристите искат да национализират и енергийния сектор, като започнат от преносните и разпределителните мрежи за ток и газ и след това се заемат с доставчиците.

“Ние ще финансираме огромна програма за инвестиции в нашите пътища, в далекосъобщенията, в гигабайтовия броудбанд (широколентов интернет - б.р.) за разлика от лудата, луда комунистическа схема, която беше очертана по-рано днес”, каза британският министър-председател Борис Джонсън, чиято Консервативна партия води пред лейбъристите в предизборните сондажи.