В Чили през април догодина ще бъде произведен референдум за приемане на нова конституция, тъй като действащата е наследена от времето на диктатора Аугусто Пиночет (1973-1990 г.), съобщи председателят на Сената Хайме Кинтана, цитиран от Франс прес.

Новината дойде на фона на нестихващите безредици, които разтърсват страната от един месец. В тях загинаха 20 и бяха ранени над 1000 души. Искрата, запалила размириците беше протест срещу повишението на цената на билетите за метро.

След преговори в парламента, продължили няколко часа, управляващата коалиция и основните опозиционни партии подписаха споразумение за помирение и приемане на нова конституция. Договорката предвижда организирането на референдум с два въпроса:"Подкрепяте ли приемането на нова конституция?" и "Кой трябва да разработи новата конституция - Учредително събрание или Смесена конституционна комисия?".

Евентуалното избиране на членовете на тези органи, които да изработят бъдещата конституция, ще се състои пред октомври 2020 г., по едно и също време с местните избори в страната.

Чилийският независим Национален институт за човешки права съобщи, че завел 179 дела убийства, сексуално насилие и изтезания от страна на военната полиция.

В четвъртък чилийската певица Мон Лаферте оголи бюста си на червения килим в знак на протест срещу насилието от страна на властите по време на церемонията за наградите "Грами" за латино музика в САЩ.

На тялото си тя беше написала "В Чили измъчват, изнасилват и убиват".