Воденият от Григор Димитров тим на България попадна в група с Великобритания, Белгия и Молдова в новия отборен тенис турнир ATP cup, който ще се играе в началото на следващата година в Австралия.

Мачовете са в Сидни, а първи съперници са островитяните, начело с Анди Мъри.

Вече са известни и тенисистите, които ще представят България, освен Григор Димитров. Това са Димитър Кузманов, Александър Лазаров, Александър Донски и Адриан Андреев, съобщи федерацията ни по тенис на сайта си.

„Пожелавам успех на момчета от отбора. За мен най-важното е да се използва максимално всяка една възможност, в която момчетата могат да натрупат опит в престижни турнири, срещу класни съперници, заяви Тодор Енев, капитан на България за "Купа Дейвис". - Затова е толкова важен и турнир у нас като „София Оупън", където те играят такива мачове.

Затова и щом правилата позволяват и Григор Димитров иска да е играещ капитан с някои от националите, аз подкрепям възможността българският отбор да участва. Сигурен съм, че изграденият колективен дух и дългосрочната работа с момчетата от „Купа Дейвис" ще допринесе за доброто представяне и в Австралия, а след това и през март за "Купа Дейвис". За това е изключително важна подготовката отсега не само за отборните мачове, но и за техните индивидуални участия в ATP."

Регламентът

ATP сup се провежда в три австралийски града - Пърт, Сидни и Бризбейн, в рамките на 10 дни (3 до 12 януари), като ще служи за подготовка за "Аустрелиън оупън". Ще участват отборите на 24 страни.

Турнирът има награден фонд на стойност 15 милиона долара и ще носи 750 точки за ранглистата на победителите. При избора на участници се гледа само позицията на най-високо класирания състезател от всяка държава в ATP.

Всеки отбор включва до петима тенисисти, а всеки сблъсък - по два мача на сингъл и един на двойки. Дадена страна трябва да разполага с поне двама тенисисти, имащи АТР класиране на сингъл и поне още един, който има такова на сингъл или на двойки.

Точки се заработват с всяка победа в турнира, а колко са те зависи от позицията на победителя в ранглистата, както и мястото на опонента му. Ако играч измежду първите 300 победи представител на топ 10 в груповата фаза, той ще получи 75 точки. Ако това се случи на четвъртфинал - 120 т., на полуфинал - 180, а на финал - 250.

При двойките тази точкова система не важи. Всяка победа в груповата фаза носи 25 т., на четвъртфинал - 35, във финалната четворка - 55, а на финал - 85.