Американският бизнесмен от украински произход Лев Парнас, който е близък на личния адвокат на Тръмп - Руди Джулиани, се е съгласил да даде показания пред следствената комисия в Конгреса по процедурата за импийчмънт на президента.

Това съобщи вчера адвокатът на Парнас, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Парнас, който е помогнал на Джулиани да търси улики срещу бившия вицепрезидент Джо Байдън, е ключов свидетел в разследването дали Тръмп е използвал поста си за лична политическа изгода. Миналия месец украинецът отхвърли поканите на три комисии в Камарата на представителите да даде показания и предостави документи.

Към Лев Парнас е предявено обвинение в незаконно финансиране на предизборни кампании в САЩ и лобиране пред американски политици да бъде отстранена от поста Мария Йованович, която беше посланик на САЩ в Киев.

Парнас и Игор Фруман, друг приближен на Джулиани, бяха задържани през октомври на летище при опит да напуснат страната с еднопосочен билет. Опитите на Джулиани да отстрани Йованович и да накара украинските власти да разследват сина на демократа Байдън са в центъра на разследването в Конгреса, отбелязваха агенциите.