"Необяснимо и безсрамно" е, че правителството на Великобритания не е публикувало доклад за намесата на Русия в британската политика. Това заяви Хилъри Клинтън пред Би Би Си.

"Всеки човек, който гласува в тази страна, заслужава да види доклада преди изборите", подчерта бившата държавна секретарка на САЩ.

Докладът на парламентарната комисия по разузнаване и сигурност разследва действията на Кремъл в Обединеното кралство.

В него са включени обвинения за шпионаж, подривна дейност и намеса на изборите.

Фигурират доказателства от британските тайни служби за опитите на Русия да въздейства на референдума от 2016 г. и парламентарните избори от 2017 г.

Докладът бе готов още през март и представен на Даунинг стрийт 10 на 17 октомври. Все още обаче не е получено официално одобрение за публикуването му и не се очаква това да се случи преди изборите.

Депутатите, които членуват в парламентарната комисия, силно критикуват това решение.

Клинтън сподели, че е "изумена" от ината на правителството.

"Няма никакво съмнение - знаем го в нашата страна, видяхме го и в Европа, видяхме го и тук - Русия в частност е решена да се опита да формира политиките в западните демокрации. Не в наша изгода, а в нейна."

Клинтън довери, че САЩ са имали подобен проблем на изборите през 2016 г., когато тя бе победена от републиканския президент Доналд Тръмп (според мнозинството от експертите Русия се е опитвала да въздейства, но не е имала решаваща роля за резултата).

Бившата кандидат-президентка посочи, че Тръмп и екипът му са били разследвани за връзките си с Русия, но че американското общество не е било информирано преди изборите.

Според нея руснаците все още са в страната и разпространяват "пропаганда".

"Така че няма съмнение за ролята, която Русия изигра на изборите през 2016 г. и продължава да играе. Не искам да виждам това нещо да се случва и тук. Какъвто и да е резултатът. Не знам какво има в него (доклада) повече от който и да било. Въпреки това хората, които ще гласуват след месец, заслужават да знаят какво има в доклада, като човек трябва да спекулира, че има нещо притеснително, иначе защо няма да го разкриват пред обществото?"

Канцлерът на хазната Саджид Джавид обясни пред Би Би Си, че забавянето е "напълно нормално", тъй като съдържа чувствителна информация.

Външната министърка в сянка на лейбъристите Емили Торнбери определи решението за "очевидно политически мотивирано".

В реч пред Камарата на общините тя предположи, че докладът може да доведе до въпроси за връзки между лидерите на торите и Русия, които може да навредят на кампанията на консерваторите.

Според източници на Би Би Си няма възражения за пуликуването на документа от останалите правителствени агенции и отдели - така решението за това зависи напълно от Даунинг стрийт 10.