Трудно начало на предизборната кампания за Джереми Корбин, лидер на главната опозиционна Лейбъристка партия във Великобритания: след оставката на заместника му в сряда вечер един бивш министър на лейбъристите призова да се гласува за консерваторите, посочвайки слабостите на партията си по Брекзит и свързани с антисемитизва, предаде Франс прес.

Toм Уотсън, номер две в партията и запален привърженик на оставането в ЕС обяви оставката си и решението си да не гласува в предсрочните избори на 12 декември.

"Това решение е лично, не е политическо", каза той в публикувано писмо.

АФП обаче отбелязва, че времето на оставката, което съвпада с началото на предизборната кампания на лейбъристите, не може да заблуди никого.

Днес Йън Остин, бивш лейбъристки министър, направо апелира към британците да гласуват за торите, оценявайки Джереми Корбин като "неспособен" да изпълнява ролята на министър-председател. Той направи това по телевизията и в статии, публикувани в консервативния печат.

Уотсън за малко се размина със сваляне от поста си на зам.-председател на конгрес на лейбъристите през 2015 година, припомня АФП. Агенцията посочва, че той е имал противоречия с Корбин, който няма ясна позиция по Брекзит, макар преди референдума от 2016 година партията му да беше за оставане в ЕС. Сега лидерът ѝ обещава, че ако вземе властта, за шест месеца ще предоговори сделката за напускане на ЕС, постигната от консервативния премиер Борис Джонсън, и ще я подложи на рефендум.

"Не съм консерватор, но не бих казал, че Борис Джонсън е неспособен да изпълнява функцията на министър-председател, докато бих го казал за Джереми Корбин", каза по Би Би Си Остин, който е бивш лейбъристки депутат и министър в правителството на Гордън Браун.

Той добави, че, както Уотсън, е бил "ужасен" от "антисемитския скандал, който отрови партията под ръководството на Джереми Корбин".

АФП посочва, че този въпрос преследва лейбъристкия лидер от години и беше причина за серия оставки на депутати.

Джонсън обаче също беше сполетян от грижи в началото на кампанията. Един от министрите му трябваше да подаде оставка в скандал, свързан с процес за изнасилване и близкият му депутат Джейкъб Рийс-Мог трябваше да се извини за неуместна бележка по отношение на 72-те жертви в пожара в Гренфел тауър в Лондон през 2017 година.